Sijainti: Pääsivu / Tehtävät

Tehtävät

Tehtävien valitseminen

Pihka-merkin tehtävät on jaettu kahdeksaan tehtäväluokkaan: Metsä, Suo, Vesistöt, Tunturi, Maa, Taivas, Ihminen ja Kaikkialla. Tehtäväluokat kertovat, mihin ympäristöön kunkin ryhmän tehtävät liittyvät. Rajat eivät kuitenkaan ole tarkkoja, vaan esimerkiksi Maa- ja Taivas-luokkien tehtäviä voi tehdä monessa paikassa. Lisäksi Kaikkialla-luokka sisältää nimensä mukaisesti tehtäviä, joita voit tehdä missä ympäristössä haluat.

Pakollisia tehtäviä ei ole, vaan voit valita ne tehtävät, jotka miellyttävät sinua eniten. Aluksi kannattaa siis selailla kaikkia luokkia ja niiden tehtäviä, jotta löydät mielenkiintoisimmat. Mitä useammasta tehtäväluokasta valitset tehtäviä, sitä kattavamman kuvan saat luonnonharrastuksesta. Voit myös tulostaa itsellesi avuksi tehtäväluettelon, jonka avulla on helppo suunnitella tehtävien tekemistä ja johon voit merkitä jo valmiit tehtävät. Kaikki tehtävät ovat myös nähtävillä A4-kokoisessa PDF-kansiossa.

Vinkki! Jos luonnonharrastus ja retkeily ovat sinulle täysin uusia asioita, kannattaa aloittaa Kaikkialla-luokan retkeily- ja havainnointitehtävistä. Niistä on paljon hyötyä kaikissa muissa tehtävissä ja koko luonnonharrastuksessa.

 

Tähdet ja osatehtävät

Tehtäville on annettu 1–3 tähteä. Tähdet kertovat tehtävän haastavuudesta eli siitä, kuinka paljon aikaa tehtävän tekemiseen tarvitaan tai kuinka vaikea tehtävä on. Suurin osa tehtävistä on haastavuudeltaan 1–2 tähteä, mutta mukana on myös muutamia erityisen pitkäkestoisia tai muuten haastavia 3:n tähden tehtäviä.

Jotkut tehtävät koostuvat useammasta osasta. Tehtävässä voi olla perusosa ja sen vapaaehtoinen jatko-osa tai 2–3 erillistä tehtävää, joista saa valita vapaasti. Tällaisissa tehtävissä annetaan aina tarkat ohjeet tähtien saamiseksi. Yleensä yhdestä osasta saa yhden tähden. Eli jos teet vain tehtävän perusosan, saat yhden tähden, mutta jos teet myös jatko-osan, saat kaksi tähteä.

 

Muita ohjeita

Jokaisesta tehtävästä raportoidaan päiväkirjaan. Yleisesti kannattaa käyttää Ohjeet-sivulla annettuja raportointiohjeita. Tehtävänannoissa voi kuitenkin olla tarkempia raportointiohjeita, joita noudatetaan ensisijaisesti.

Retket ja retkeily ovat tärkeitä suuressa osassa tehtäviä. Tässä muutama yleisohje, jotta retket onnistuvat turvallisesti ja mukavasti:

Kerro aina jollekin, minne olet menossa ja kuinka kauan aiot viipyä.

Pukeudu sään mukaan ja käytä suojaavia ja mukavia ulkoilukenkiä. Esimerkiksi avokkaat tai korkeat korot eivät sovi metsäpoluille.

Jos aiot olla ulkona yli tunnin, ota mukaan ainakin vesipullo. Lyhyellekin retkelle kannattaa ottaa myös eväitä. Eväiden syöminen on hauskaa!

Jos lähdet tuntemattomaan maastoon, ota mukaan kartta ja kompassi.

 

Muista myös jokamiehenoikeudet!

Jokamiehenoikeudet tarkoittavat jokaisen oikeutta liikkua Suomen luonnossa siitä riippumatta, kuka alueen omistaa. Esimerkiksi metsässä kävelyyn ei siis tarvita maanomistajan lupaa. Jokamiehenoikeuksien nojalla ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä.

 

Jokamiehenoikeudet lyhyesti:

Saat

 • liikkua luonnossa jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla tai kasvavilla viljelyksillä
 • leiriytyä tilapäisesti alueilla, joilla liikkuminenkin on sallittua
 • poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia
 • onkia ja pilkkiä
 • veneillä ja uida vesistössä sekä kulkea jäällä

Et saa

 • aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille ihmisille
 • häiritä tai vahingoittaa eläimiä
 • kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita (esimerkiksi repiä tuohta)
 • tehdä avotulta toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta
 • roskata ympäristöä
 • ajaa moottoriajoneuvolla (esimerkiksi mönkijällä) maastossa
 • Luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa on omat säännöt. Siellä jokamiehenoikeudet eivät ole voimassa.

Katso tarkemmat jokamiehenoikeudet täältä.