Sijainti: Pääsivu / 9 tapaa ottaa Pihka käyttöön opetuksessa

9 tapaa ottaa Pihka käyttöön opetuksessa

Erityisen hyvin opetuksen tueksi sopivat Pihka-tehtävät

Alle on listattu yhdeksän erilaista Pihka-tehtävää, joiden kautta merkin käyttöön opetuksen osana on helppo tutustua. Lista ei suinkaan ole tyhjentävä tai kattava esitys merkin tehtävistä, joten suosittelemme tutustumaan tehtäviin myös tarkemmin!

 

Ihmisen jäljet metsässä.     

Miten talousmetsä ja luonnontilainen metsä eroavat toisistaan? Tehtävässä esitettyihin kysymyksiin vastaamalla oppilas voi selvittää asiaa esimerkiksi lyhyellä retkellä koulun lähimetsään.

Maanpinnan selkärangattomat: kuoppapyydys.    

Tämä tehtävä vaatii opettajalta kevyttä ennakkovalmistelua, mutta ötököiden näkeminen elävänä hakkaa niin diat kuin näytteetkin! 

Tuntumaa turpeeseen   

Suomi on soiden maa, mutta monilla on niihin liittyen mitä ihmeellisimpiä pelkoja. Tehtävässä hankitaan pientä käytännön kokemusta turpeesta ja opitaan hieman ymmärtämään, mistä suon perustassa on kyse. 

Vesiötökät     

Monimuotoiseen vesiötökkäfaunaan voi tutustua niin paljain silmin kuin haavimallakin. Taattua hupia! Paras ajankohta tehtävän tekemiselle on toukokuu tai elokuu.

Vesikasvit   

Vesikasvien luokittelu on paljon hauskempaa kuin luulisi, erityisesti kun printtaa oppilaiden avuksi muutaman tekemämme lajikaavion. Luonnollisesti sekä meren- että järvenrannat on huomioitu. Paras ajankohta tehtävän tekemiselle on elokuu.

Tunturin rinne -tutkimus, ensimmäinen vaihe.    

Tunturin rinnettä noustessa ei ole pakko katsoa pelkkiä tylsiä maisemia. Moni ympäristön piirre kasvillisuudesta maaperään muuttuu vaiheittain, joten siihen sopii kiinnittää huomiota myös Pihka-tehtävän avulla.

Sääpäiväkirja 

Sää on monen suosikkipuheenaihe, mutta siitä voi lisäksi kirjata ylös ja kaavioida vaikka mitä kiinnostavia tietoja. Tätä tehtävää tehdessä ei tarvitse lähteä koulun pihaa kauemmas, ja päiväkirjaa voi hyvin tehdä yhdessä vaikka luokkahuoneen seinälle.

Talventörröttäjiä 

Lumen tai loskan keskeltä erottuvat törröttäjät tarjoavat inspiraatiota niin piirtäjälle kuin määrittäjälle. Tehtävän voi tehdä yhteistyössä kuvaamataidon opetuksen kanssa niin, että varjokuvat piirretään kuvaamataidon tunnilla.

Kartta ja kompassi 

GPS-kännykän hajottua elintärkeisiin kansalaistaitoihin kuuluva kartan ja kompassin käyttötaito yhdistää kouluaineista sekä maantietoa että liikuntaa. Synergiaetu?


Lisää tehtäviä löydät tehtävät-valikosta, tehtäväkansion ja muita resursseja täältä ja yleisiä ohjeita Pihkan suorittamiseen juuri luokan kanssa tästä linkistä.