Sijainti: Pääsivu / Ohjeet / Päiväkirja

Päiväkirja

Pihka-päiväkirja kootaan eri tehtävien erilaisista raporteista.

Päiväkirja on sinun henkilökohtainen kertomuksesi siitä, mitä ja miten olet merkkiin valitsemasi tehtävät suorittanut. Päiväkirja voi olla paperinen (vihko, kansio tms.) tai sähköinen (tekstitiedosto, blogi, kuvagalleria tms.).

Tässä ei anneta valmista mallia siitä, miten päiväkirja tulee tehdä, vaan saat tehdä sen juuri sellaiseksi kuin itse haluat. Alla on kuitenkin ideoita ja mahdollisuuksia, joita voit hyödyntää. Halutessasi voit myös käyttää päiväkirjasta itseäsi enemmän miellyttävää nimeä kuten portfolio, kansio, vihko, Pihka-merkin muistelot, luonnonharrastuskokemukset tms.

Päiväkirja kootaan eri tehtävien raporteista. Joissain tehtävissä tarvitaan tietynlaista raportointia, jolloin tehtävänannossa ohjeistetaan siihen. Muissa tehtävissä voit valita tyylin vapaasti. Voit käyttää useampiakin eri raportointitapoja ja tehdä juuri sellaisen kokonaisuuden kuin haluat. Voit esimerkiksi kirjoittaa tehtävän sujumisesta ja liittää mukaan valokuvia tai piirroksia. Päästä luovuutesi valloilleen!

Tässä on muutamia esimerkkejä Pihka-suorittajien päiväkirjoista (näihin on pyydetty lupa, eli kukaan ei laita päiväkirjaasi tänne kysymättä). Muistathan, että tärkeintä on mielekäs luonnosta oppiminen. Ulkoasun tai tekstin viilaaminen voi olla innostava lisä mutta sen ei kannata antaa jarruttaa merkin suorittamista.


Blogi

Esimerkkikansio 1

Esimerkkikansio 2

Raportointitapoja

Paperilla vai sähköisesti?

Päiväkirjaa voit pitää joko paperilla tai sähköisesti. Paperinen päiväkirja syntyy helposti esimerkiksi kivaan vihkoon tai irtopapereista koottuun kansioon. Sähköistä tekstiä ja kuvia voit koota esimerkiksi tekstitiedostoksi, blogiin (jos sinulla ei ennestään ole blogia, voit perustaa sellaisen helposti) tai omille nettisivuillesi. Sähköisen päiväkirjan, erityisesti tekstitiedoston, voi myös tulostaa paperille, kun se on valmis (muista kuitenkin säästää paperia).

Muista päiväkirjaa kootessasi, että se pitää pystyä palauttamaan Luonto-Liittoon Pihka-merkin saamiseksi. Paperinen päiväkirja lähetetään huolellisesti pakattuna postitse. Sähköisen päiväkirjan voit palauttaa lähettämällä sen sähköpostin liitetiedostona tai linkkinä.

Voit myös yhdistää sähköisen ja paperisen päiväkirjan. Ole tällöin hyvin huolellinen, kun lähetät päiväkirjan Luonto-Liittoon: merkitse sekä sähköpostiin että paperipostiin huolella nimesi, yhteystietosi ja tieto siitä, että päiväkirja tulee kahdessa osassa.

 

Kirjallinen

Päiväkirjamerkinnät voivat olla virallisia tai vapaamuotoisia tehtäväraportteja, joissa kuvailet, kuinka tehtävän teit ja mitä tuloksia sait. Tulokset voivat olla myös havaitsemiasi asioita. Koulussa opittu kirjallinen raportoimistapa on hyvä ja ohjaa kohti tieteellistä raportointia. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa mahdollisuus, ei edes kirjallisessa raportissa.

Tieteellisen raportin sijaan voit kirjoittaa vapaamuotoista päiväkirjatekstiä. Teksti voi olla myös esimerkiksi uutinen, tieteellinen artikkeli, haastattelu tai kolumni. Retkikokemuksesi tai pienen tutkimuksesi voit raportoida myös kaunokirjallisesti, kuten runona tai novellina. Muista kuitenkin raportin pakolliset tiedot.

 

Kuvallinen (piirtäminen ja valokuvaaminen)

Kuvat kertovat joskus paljon enemmän kuin teksti. Voit käyttää kuvia päiväkirjan pääsisältönä tai liittää niitä tekstiin.

Valokuvaaminen on yksi suosituimpia luonnonharrastuksen muotoja. Voit ottaa kuvia tehtäviin liittyviltä retkiltä, koejärjestelyistä tai tutkimusten tuloksista.

Piirtämällä voit kuvata retken ja tehtävän yhteen tai useampaan kuvaan. Piirustus voi olla osa tekstiä tai koko tehtävän raportti. Myös sarjakuvalla pystyt dokumentoimaan tehtävän tekemisen eri vaiheet.

Vinkki! Yksi parhaista tavoista opetella lajeja on niiden piirtäminen. Silloin kiinnittää huomiota aivan uusiin yksityiskohtiin. Tällaiset piirustukset voivat olla hyvin yksinkertaistettuja, kunhan niissä on huomioitu oleelliset yksityiskohdat.

 

Muita tapoja

Käytä vapaasti luovuuttasi, kun kokoat päiväkirjaasi. Vihkoa voi elävöittää kuivatuilla kukilla, pudonneilla sulilla tai muilla löydöksillä. Voit myös videoida retkiä tai tutkimuksia tai äänittää äänimaisemia. Voit säveltää ja äänittää tehtävästä laulun tai musiikkikappaleen. Halutessasi voit vaikka tehdä oman Pihka-sivustosi, jonne kokoat tekstejä, kuvia tai videoita päiväkirjaksi.

HUOM! Päiväkirjasta ei pidä ottaa stressiä. Sen ei ole tarkoitus olla hieno ja tyylikäs, vaan tärkeintä on, että päiväkirja on itse tehty ja siinä on tiedot tehtävistä, jotka olet suorittanut!