Sijainti: Pääsivu / Ohjeet

Ohjeet

Mikä Pihka oikein on?

Pihka on harrastekokonaisuus, jossa erilaisia tehtäviä tekemällä tutustut luonnonharrastukseen tai opit lisää itseäsi kiinnostavista luonnonharrastuksen osa-alueista. Voit valita suuresta valikoimasta itseäsi eniten kiinnostavat tehtävät ja säätää vaikeusastetta taitotasosi perusteella. Olet suorittanut Pihka-luonnonharrastusmerkin, kun olet tehnyt riittävän määrän tehtäviä. Palkinnoksi uurastuksestasi saat Luonto-Liitosta hienon kangasmerkin ja kunniakirjan, mutta suurin palkinto ovat tietysti ne hienot kokemukset, joita saat merkin suorittamisen aikana!

Pihkaan ei enää oteta uusia suorittajia. Tehtäviä voi kuitenkin hyödyntää omatoimisesti!

 

Kenelle Pihka on tarkoitettu?

Pihka on hauska tapa tutustua luontoon ja luonnonharrastukseen. Jos olet kiinnostunut luonnosta ja haluat vinkkejä siitä, miten aloittaa uusi harrastus, Pihka-merkki on mahdollisuus oppia monenlaista luonnonharrastuksesta. Pihka toimii mainiosti myös silloin, jos olet jo luontoharrastaja mutta haluat kokeilla uusia asioita. Harva, jos kukaan, hallitsee koko sitä aluetta, jonka Pihka-tehtävät kattavat.

Pihka-merkin tehtävät on suunnattu alun perin nuorille, siis karkeasti ilmaistuna 13-29-vuotiaille. Ikäraja on kuitenkin suuntaa antava; myös nuoremmat tai vanhemmat voivat vapaasti suorittaa Pihka-merkin. Suurimman osan tehtävistä voi mainiosti suorittaa yksin, mutta mikään ei kuitenkaan estä merkin tekemistä kaverin kanssa tai suuremmalla porukalla.

Joissain Luonto-Liiton piireissä järjestetään retkiä Pihka-tehtävien tiimoilta, joten tarkasta ihmeessä oman alueesi tilanne! Piireistä voi muutenkin kysyä retkien järjestämisestä ja luonnonharrastusseurasta.

HUOM! Lapsille on oma, kerhossa tai muussa ohjatussa ryhmässä suoritettava luonnonharrastusmerkki Karpalo.

 

Milloin pääsee mukaan ja miten kauan merkin suorittaminen kestää?

Pihka-merkin voi suorittaa mihin vuodenaikaan tahansa. Eniten tehtäviä on sulan maan ajaksi, koska kesäisin luonnossa tapahtuu eniten asioita ja lajirunsaus on suurempi kuin talvella. Mukana on kuitenkin myös ainoastaan talvella suoritettavia ja toisaalta ympärivuotisia tehtäviä.

Tehtävät on tarkoitus tehdä omaan tahtiin, eikä varsinaista aikataulua ole. Merkin suorittaminen kannattaa jakaa usealle kuukaudelle, jolloin tehtävävalikoima laajenee, ja saat kattavan kuvan luonnonharrastuksesta. Voit aloittaa tehtävien tekemisen milloin vain ja voit myös pitää taukoja, jos siltä tuntuu.

 

Ilmoittautuminen ja sähköpostilista

 

Pihkaan ei enää oteta ilmoittautumisia. Jos olet ilmoittautunut aiemmin ja suorittanut vaaditut tehtävät, voit ottaa meihin vielä yhteyttä pihka@luontoliitto.fi.

 

Tehtävät

Pihka-merkki koostuu erilaisista tehtävistä, jotka on jaettu kahdeksaan luokkaan: Metsä, Suo, Vesistöt, Tunturi, Maa, Taivas, Ihminen ja Kaikkialla. Kunkin tehtäväluokan sivulta löydät tehtävät sekä kuvauksen ja taustatietoa niiden aiheesta.

Pihka-merkkiin ei kuulu yhtään pakollista tehtävää, vaan voit valita eniten itseäsi kiinnostavat tehtävät. Aluksi kannattaakin selailla kaikkia tehtäviä, jotta saat kokonaiskuvan tehtävätarjonnasta. Mitä useammasta tehtäväluokasta valitset tehtäviä, sitä kattavamman kuvan saat luonnonharrastuksesta. Voit myös tulostaa itsellesi tehtäväluettelon, jota voit käyttää suunnitellessasi tehtävien tekemistä ja johon voit merkitä jo valmiit tehtävät.

Tehtäville on annettu haastavuuden mukaan 1–3 tähteä. Pihka-merkin suorittamiseen tarvitset yhteensä 20 tähteä.

 

Tehtävien raportointi

Jotta voit saada Pihka-merkin, tehtävät pitää raportoida – eli merkitä muistiin tieto siitä, mitä teit milloinkin. Voit raportoida tehtävät pääsääntöisesti miten haluat, kunhan merkinnöistä selviävät seuraavat asiat: milloin, missä ja miten tehtävän teit ja mitä sait tulokseksi tai mitä havaitsit. Kokoa raporteista joko sähköinen tai paperinen päiväkirja.

Voit raportoida  esimerkiksi kirjoittamalla, piirtämällä, valokuvaamalla tai äänittämällä. Ideoita raportointiin löydät kohdasta Päiväkirja. Monessa tehtävässä on myös tarkempia ohjeita raportointiin.

 

Mitä raportissa pitää olla?

Tehtävän raportissa täytyy kertoa seuraavat tiedot (pakolliset tiedot):

  • minkä tehtävän teit (tehtävän nimi tai muu kuvaus)
  • jos tehtävässä on useita osia, minkä tai mitkä niistä teit ja montako tähteä mielestäsi sait
  • milloin teit tehtävän (päivämäärä ja vuorokaudenaika)
  • missä teit tehtävän, esimerkiksi millaisessa ympäristössä ja millä paikkakunnalla

Lisäksi voit kertoa sanoin tai kuvin (vapaaehtoiset tiedot):

  • mitä teit, miten se sujui, mitä tapahtui
  • tehtävän tulokset, eli mitä havaitsit/opit/löysit/valmistit/sait selville (riippuen siitä, mitä tehtävässä pyydetään tekemään)

Suureen osaan tehtävistä liittyy retki. Retkitehtävän raportissa on hyvä olla pakollisten tietojen lisäksi vähintään tieto seuraavista:

  • olosuhteet, kuten sää (lämpötila suunnilleen, oliko poutaa vai pilvistä, oliko tuulista ja satoiko vettä tai lunta)
  • tehtävään liittyvät havainnot tai muut tulokset

Lisäksi voit aina halutessasi kertoa yleisesti tehtävän ja/tai retken sujumisesta, muista havainnoista ja tunnelmista tai tehtävän herättämistä ajatuksista!

 

Pihka-merkin saaminen

 

Pihka-merkkiin ei oteta enää uusia ilmoittautumisia. Jos olet ilmoittautunut aiemmin ja suorittanut tehtävät, voit ottaa meihin vielä yhteyttä pihka@luontoliitto.fi.

Kun tarkistamme päiväkirjan, emme arvostele piirustus-, valokuvaus- tai kirjoitustaitoja emmekä päiväkirjan laajuutta tai ulkonäköä. Älä siis turhaan arastele: useimpia tehtäviä ei voi tehdä oikein tai väärin. Tärkeintä on, että olet tehnyt riittävän määrän tehtäviä.

 

Maksaako Pihkan suorittaminen?

Pihka-merkin suorittaminen on maksutonta. Joihinkin tehtäviin tarvitset kuitenkin materiaaleja, joita sinun on ehkä ostettava. Jos lähetät paperisen päiväkirjan, sinun on maksettava postimaksu itse (päiväkirjan palauttamisen sinulle maksaa Luonto-Liitto).

Useimmat tehtävät vaativat ulkona liikkumista, ja silloin tarvitaan varusteita. Yleensä tavalliset ulkovaatteet ja sään mukaiset kengät riittävät. Jos ulkona on tarkoitus yöpyä, tarvitaan kuitenkin enemmän varusteita. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse ostaa itse, ainakaan uutena, vaan Lisätietoa-sivulle on koottu vinkkejä välineiden lainaamisesta, vuokraamisesta ja käytettynä ostamisesta. Lisäksi joitain harrastusvälineitä voi tehdä itse. Ohjeita löytyy Luonnonharrastusvälineet-sivulta.