Pihka yläkoulussa
Koulussa ei välttämättä ole aikaa tai mahdollisuutta tutustua luontoon halutulla vapaudella, joten olemme listanneet alle yläkoulun biologian ja maantiedon opetussuunnitelmaan liittyvät Pihka-tehtävät.
Opetussuunnitelmaan suoraan liittyvät Pihka-tehtävät
Biologia 7.-9.luokka
Vesiekosysteemin ominaispiirteet ja eliölajit: Vesiötökät, Vesikasvit
Metsäekosysteemin ominaispiirteet ja eliölajit: Metsän kasvillisuuskerrokset, Maan selkärangattomat, Aaltopahvi puussa
Metsien monimuotoisuus: Lahopuututkimus, Ihmisen jäljet metsässä
Maantieto 7.-9.luokka
Suomen kallio- ja maaperään tutustuminen: Maaperätutkimus
Jääkauden jäljet Suomen luonnossa: Jääkausiretki
Suomen ilmasto ja sää: Ilmasto ja kasvillisuus, Sääpäiväkirja
Pihka-tehtävät oppiaineiden yhteistyönä
Rajallista aikaa voi säästää myös toimimalla yhteistyössä muiden oppiaineiden kanssa. Seuraavassa on muutamia meidän keksimiämme ideoita, jotka yhdistävät Pihkan tekemisen ja ainakin kaksi oppiainetta. Kuulisimme mielellämme lisääkin!
Käsityö
Linnun- ja lepakonpöntöt. Pöntöt voi hyvin rakentaa teknisessä työssä ja viedä sopiviin paikkoihin biologian ryhmän kanssa. Sitten vain asukkeja seuraamaan.
Kuvaamataito
Kuvallista luovuutta pursuavia tehtäviä ovat esimerkiksi Vuodenkierto, Luonnonvärit ja Jäätaide. On hyvä huomata, että itse raportin voi tehdä vaikka kuinka visuaaliseksi, eli sen voisi hyvin tehdä jo itsessään kuvaamataidon työnä.
Äidinkieli
Perimätiedon päivitys menee sinänsä hauskasti tekstityyppien alle ja myös luontopelin suunnittelu voisi sopia ennakkoluulottoman äidinkielenopettajan arvion kohteeksi. Kuitenkin, itse raportin voi kirjoittaa halutessaan vaikka luontonovellikokoelmana, eli voisi ainakin kuvitella useammankin opettajan haluavan kannustaa tähän.
Liikunta
Kartta ja kompassi -tehtävä on tässä varsin ilmeinen yhtymäkohta, mutta Pihkassa on myös muutamia retkeilytehtäviä, jotka ainakin meidän mielestämme sopisivat liikunnanopetuksen yhteyteen.