Sijainti: Pääsivu / Järjestö / Toimintakertomus

Toimintakertomus

Luonto-Liitto on Suomen ainoa lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Se kokoaa kaikki luonnosta ja ympäristövaikuttamisesta kiinnostuneet lapset ja nuoret toimimaan yhdessä.

Vuonna 2020 toiminta oli suunnitelmien mukaan valtakunnallista. Toimintaa oli kaikissa jokaisen Suomen maakunnan alueella. Paikallista toimintaa koordinoivat seitsemän piirijärjestöä sekä kaksi alueyhdistystä. Toimintavuotta leimasi alkuvuodesta puhjennut koronapandemia, joka siirsi monia Luonto-Liiton toimintoja verkkoon. Järjestö sai vuoden aikana 1197 uutta jäsentä. Jäseniä oli vuoden lopussa 7141, hieman edellisvuotta enemmän. Jäsenistä 68% oli alle 30-vuotiaita. Luonto-Liiton tapahtumat keräsivät valtakunnallisesti yli 25.000 osallistujavuorokautta.

Luonto-Liitto julkaisi vuoden aikana lasten luontolehti Sieppoa sekä nuorille suunnattua Nuorten Luonto -lehteä. Järjestön sosiaalisen median kanavilla oli kymmeniä tuhansia seuraajia.

Järjestön varsinaisia toimintamuotoja olivat luontoretket, kokoontumiset, tapaamiset, tempaukset, kouluvierailut, mielenosoitukset, koulutukset, luontokerhot ja luontoleirit. Toiminta oli suunnattu 0-29 -vuotiaille. Pienten lasten toiminta on suunnattu perheille sekä varhaiskasvatukseen. Yhteistyö koulujen ja oppilaitosten kanssa oli tiivistä.

Luonto-Liitolla oli vuonna 2020 myös aktiivisia toimintaryhmiä: ilmastoryhmä, metsäryhmä, susiryhmä, Itämeri-ryhmä sekä luonnonharrastus- ja ympäristökasvatusjaosto. Muualta Suomeen muuttaneita varten Luonto-Liitolla oli englanninkielinen Nature Lovers Group.

Luonnonharrastustoiminnan osalta etenkin perinteinen Kevätseuranta onnistui koronasta huolimatta erinomaisesti. Kevätseurannassa tehtiin havaintoja kevään merkkien etenemisestä seuraamalla eri lajien esiintymistä kaikkialla Suomessa. Luonto-Liiton kevätseurantaan osallistuneet kirjasivat sähköiseen kevätseurantajärjestelmään peräti 15.000 havaintoa. Kevätseurannan lisäksi Luonto-Liitto järjesti Talviseurannan talven edistymisen seuraamiseksi.

Luonto-Liitto uudisti strategiansa vuoden aikana.

Luonto-Liiton talous on tasapainossa ja vuoden kulut ja menot olivat molemmat vajaan 700.000 €. Rahoituslähteistä tärkeimmät olivat valtionavustus valtakunnallisille nuorisoalan järjestöille, jäsenmaksut sekä oma varainhankinta. Keskustoimistolla työskenteli pidemmissä vakituisissa työsuhteissa kymmenkunta henkilöä. Lisäksi Luonto-Liitto maksoi palkkaa yli sadalle nuorelle lyhyemmistä työtehtävistä mm. leirikoordinaattoreina, leiriavustajina, valokuvaajina tai lehtijuttujen tekijöinä. Hallituksen puheenjohtajana toimi Ina Rosberg ja toiminnanjohtajana Anne Porthén, joka siirtyi loppuvuodesta uuden työnantajan palvelukseen.

Riku Eskelinen
Toiminnanjohtaja
Luonto-Liitto ry
riku.eskelinen@luontoliitto.fi

+358 50 572 7782
luontoliitto.fi