Sijainti: Pääsivu / Luonto-Liiton antipalkinto Siilin piikki menee tekovihreälle Fortumille

Luonto-Liiton antipalkinto Siilin piikki menee tekovihreälle Fortumille

Luonto-Liitto on myöntänyt Siilin piikki -antipalkinnon uuden hiilivoimalan avaavalle Fortumille.

Luonto-Liitto tiedottaa 25.05.2020


Luonto-Liiton valtuusto on myöntänyt v. 2020 Siilin piikki -antipalkinnon Fortumille, jonka vihreä viestintä kotimaassa on täysin ristiriidassa yhtiön ulkomailla toteutuvien, päästöjä kiihdyttävien toimien kanssa. Siilin piikki on symbolinen palkinto, joka myönnetään vuosittain ympäristön kannalta arveluttavista puheista tai teoista.

Fortum on nostanut omistusosuutensa saksalaisesta energiayhtiö Uniperista 70,5 prosenttiin. Kaupan myötä suomalaisesta energiayhtiöstä tulee yksi Euroopan suurimmista saastuttajista, vaikka yhtiön kotimainen viestintä puhuu aivan toista kieltä. Ilmastokriisin keskellä, hiilivoimaloiden nopeutetun sulkemisen sijaan Fortumin tytäryhtiö Uniper on aikeissa avata uuden hiilivoimalan Saksassa kesällä 2020. Halutessaan Fortum voisi kirittää Uniperin ilmastotoimia, mutta on käytännössä tehnyt aivan päinvastoin. Huhtikuussa Fortum päätti hylätä osakkeenomistaja Maailman luonnonsäätiö WWF:n ehdotuksen, että yhtiö lisäisi Pariisin ilmastokokouksen mukaiset 1,5 asteen lämpenemiseen liittyvät tavoitteet Fortumin yhtiöjärjestykseen.

”On käsittämätöntä, että Fortum profiloituu julkisuudessa tiukan ilmastopolitiikan kannattajaksi ja yhtiön viestintä antaa kuvan kestävyyden ja luonnon kunnioittamisesta, kun samaan aikaan heidän toimintansa on täysin ristiriidassa näiden mielikuvien kanssa. Tarvitsemme Fortumilta ja Uniperilta todellista muutosta kohti puhtaampaa energiantuotantoa ja hiilettömyyttä sekä luonnonvarojen kestävämpää käyttöä”, toteaa Luonto-Liiton nuorten ilmastoryhmän varapuheenjohtaja Henna Kurki.

”Viherpesun aikakauden pitäisi jo olla ohi. Lasten ja nuorten ilmastoahdistukseen pitäisi kauniiden sanojen ja vähättelyn sijaan tarttua kiireellisesti ilmastonmuutosta hillitsevillä toimilla. Toivoisin, että erityisesti valtionyhtiöt näyttäisivät ilmastokysymyksissä edelläkävijyyttä ja toisivat siten kaikille meille toivoa tulevaisuuteen.” 

Luonto-Liitto ehdottaa, että säilyttääkseen kasvonsa ja ollakseen uskottava sijoittajien ja kuluttajien silmissä Fortumin tulee ottaa omat mainoslauseensa tosissaan ja aloittaa siirtymä pois fossiilisesta energiantuotannosta. 

”Fortumin tulisi osoittaa, että kestävyys ja vastuullisuus eivät ole sille vain retoriikkaa. Ympäristö – ja meidän nuorten tulevaisuus – tulisi ottaa huomioon yhtiön kaikissa toimissa. Fortum voisi lähteä liikkeelle esimerkiksi esittämällä selkeän ja aikataulutetun suunnitelman Uniperin hiilivoimaloiden alasajosta. Lisäksi tässä olisi Suomen hallitukselle paikka tiukentaa omistajaohjausta ja vaatia valtionyhtiöitä sitoutumaan Pariisin sopimuksessa määritettyyn 1,5 asteen lämpenemiseen omalla toiminnallaan”, Emma Sairanen, Luonto-Liiton nuorten ilmastoryhmän puheenjohtaja vetoaa. 

 

Lisätiedot:

Ina Rosberg
Luonto-Liiton hallituksen puheenjohtaja
ina.rosberg(at)luontoliitto.fi 

Emma Sairanen
Luonto-Liiton ilmastoryhmän puheenjohtaja
emma.2.sairanen(at)aalto.fi

Anna Stenius, Luonto-Liiton viestintäpäällikkö
anna.stenius@luontoliitto.fi