Sijainti: Pääsivu / Älä osta mitään -viikko Tampereella

Älä osta mitään -viikko TampereellaMarraskuun viimeisellä viikolla (25.11.-1.12.) Tampereella, Sorin aukiolla, järjestettävä Älä osta mitään -tapahtumaviikko tarjoaa yhteisöllistä tekemistä shoppailun sijaan sekä herättelee ihmisiä pohtimaan kulutuskulttuurin mielekkyyttä ja haittavaikutuksia.

Viikon ajaksi Sorin aukiolle pystytetään jurtta, jossa voi viettää aikaa, osallistua työpajoihin tai seurata esityksiä kaminan ja mehun lämmöstä nauttien. Tekemistä on laidasta laitaan ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin!

Miksi kulutuskulttuurin tulee muuttua? Suomen ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo huhtikuun alussa. Tämä tarkoittaa, että suomalaiset kuluttivat kolmessa kuukaudessa oman osansa maapallon luonnonvaroista, joiden olisi pitänyt riittää koko vuodeksi. Älä osta -mitään viikon jurttatapahtuma muistuttaa kuluttajia  tästä vuoden suosituimpaan shoppailuaikaan, kun kaupat täyttyvät Black Friday -tarjouksista ja materiaa ylistävistä joululahjaideoista. Älä osta mitään viikko perustuu 29.11. vietettävän Älä osta mitään- ja Black Friday -päivän ympärille, Tampereella halusimme luoda jotakin suurempaa kuin päivän kestävän kampanjan.

Tiedostamme, ettei maailma kuitenkaan muutu vain yksilöiden valinnoilla, vaan tarvitsemme suurempaa muutosta koko yhteiskuntaan ja nykyiseen kulutuskulttuuriin. Tapahtumalla haluamme luoda tätä muutosta sekä kannustaa ihmisiä miettimään kulutusta ja vaikuttamaan myös laajemmin jokainen omalla tavallaan.

Ennen kaikkea nostamme positiivisesti esille sitä, mitä voimme saada tilalle, kun luovumme turhasta kuluttamisesta. Haluamme luoda ostamisen tilalle jotakin ikimuistoisempaa kuin kaapin perälle unohtuvat tavarat ja yhden pesun jälkeen hajoavat vaatteet. Tule katsomaan ja kokemaan itse, mitä se voisi olla!

Esteettömyystiedot
Jurttaan on noin 15 cm kynnys. Ovi on riittävän leveä pyörätuolille ja rollaattorille.
Ovinkarmissa on tukikahva, kulkua helpottamassa.
Valitettavasti ramppi on tällä hetkellä muualla käytössä. 
Jurtan ohjelmaa on myös ulkona ja se on esteetöntä.


Tapahtumaa tukevat Tampereen Kaupungin Kulttuuri- ja Nuorisopalvelut sekä Nekalan Kierrätyskeskus ja Nextiili.

 

Jurtta on avoinna kaikille ma 17-20, ti-to klo 11-20, pe klo 11-24, la klo 11-21.30 ja su klo 11-15.

Tarjolla lämmintä mehua, oma muki mukaan!

 

#ÄOManse Facebookissa: https://www.facebook.com/events/428528141347877/

Instagram: https://www.instagram.com/jurttalive/

 

OHJELMA

 

Jurtassa tila on rajallinen, joten emme voi taata, että kaikki halukkaat mahtuvat mukaan työpajoihin. Jurttaan mahtuu 20 ihmistä ja työpajat täyttyvät tulojärjestyksessä.


Non-stop-työpajat - Osallistu silloin kun sinulle sopii!

 

Neulegraffitin virkkaus

Tehdään yhdessä isoäidinneliöistä koottava neulegraffiti. Paikalla välineet ja materiaalit, sekä isoäidinneliön ohje. Neuvomme virkkauksen kanssa sen verran kuin osaamme. 

Vaatteiden korjaamista

Tule ja korjaa omat sukkasi tai muut reikäiset vaatteet. Paikalla välineet ja ohjeet käsin vaatteiden korjaamiseen. Neuvomme korjaamisessa sen verran kuin osaamme. 

Viestiseinä

Vapaa viestiseinä uusien yhteisöllisten juttujen kehittelemiseen. Jätä oma ilmoitus, kehittele ideoita, ja löydä kavereita niitä toteuttamaan!

Kestävä joululahjatoive - keräys

Kerro meille toiveesi kestävästä joululahjasta tai tule lukemaan muiden toiveita vinkkeinä ensi jouluksi!  

#ÄOManse 

Ota itsestäsi kantaa ottava kuva jurtan valokuvausseinällä ja jaa viestiä eteenpäin!


Ma 25.11.

 

klo 17 alkaen Tupaantuliaiset

Tervetuloa tutustumaan jurttaan ja sen ohjelmaan iloisissa tuparitunnelmissa.

klo 18 Tulishow, Tuliryhmä Pyrokratia ja Pyrokratia feat, solistina Iida Sams. Luvassa ennenkokematon alkuseremonia, jossa mystiset mantrat ja tulenväki kohtaavat pohjoisen tähtitaivaan alla.

klo 18.30-19.30 Tutustumista ohjatusti ja SpeedFriendeilyä

Haluatko uusia kavereita tai muuten laajentaa kaveripiiriäsi? Speed Friending on rennolla otteella juonnettu tapahtuma, jossa sinulla on muutama minuutti aikaa keskustella kaveriehdokkaan kanssa. Keskusteluja voi toki  ohjelman päätyttyä jatkaa jos haluaa. Jos tuntuu, ettet saa sanaa suustasi ja jännittää, voit myös turvautua valmiiksi laadittuihin keskustelunavauksiin. Ohjelmassa myös muuta ohjattua tutustumista ja leikkejä. 

klo 19.30 iltasatu ja meditaatio

Tule rauhoittumaan ja hiljentymään päivän päätteeksi. Kantavana teemana meditaatioissa on myötätuntoinen ja ystävällinen suhtautuminen itseä ja muita kohtaan, sillä mitäpä muuta me tarvitsisimme enemmän näinä pimeinä ja vaikeina aikoina kuin rakkautta, välittämistä ja hyväksyntää. Meditaatiot ohjaa Ville Lahtinen.

 

Ti 26.11.

 

klo 14-15.30 Tekstiilinkorjauspaja

Tule korjaamaan omat rikkinäiset vaatteesi parsimalla tai ompelemalla koneella/käsin. Pajan ohjaaja antaa vinkkejä ja neuvoo. Pajaa ohjaa Marja Kallio.

klo 16-17.30 Runoilta

Tule lausumaan omia runojasi tai kuulemaan muiden lausumaa runoutta. Tapahtumassa on mahdollisuus myös kirjoittaa omia runoja, jos aikaa lausumiselta jää. Runoillan vetää Julianna Brandt.

klo 18-19.30 Tarinankerronta-klubi

Tule kertomaan ja kuulemaan tarinoita elävästä elämästä jurtan kamiinan lämpöön. Tämä ei ole lukupiiri, ei stand uppia, ei improa, vaan oikeita tarinoita oikeilta ihmisiltä. Jos sinulla on mielessäsi tarina omasta elämästä, tule kertomaan se muille! Jos haluat kertoa oman n. 3-15 min pitkän tarinan, laita etukäteen viestiä petri.hankonen(at)gmail.com. Myös ilman ilmoittautumista pääsee toki kertomaan, jos aikaa jää. Mukaan saa toki tulla myös vain kuuntelemaan. Järjestää: Tarinankerronta-klubi

klo 19.30 iltasatu ja meditaatio


Ke 27.11.


12-13.30 Kasvatus ekokriisin aikakaudella -keskustelu

Black Friday lähestyy -miten käsitellä ylikulutusta kasvattajana? Tietoisku ilmastokasvatuksesta, esimerkkejä käytännön harjoituksista ja keskustelutilaisuus kaikille kiinnostuneille. Järjestää: Tampereen yliopiston Kasvatustieteen opiskelijoiden Luonto-ryhmä = EDUn Luontoryhmä

15.30-17.30 Radikaalit ristipistot

Kerro se ristipistoin. Työpajassa on mahdollisuus tehdä itse kantaaottava ristipistotyö. Mitään aiempaa osaamista ei tarvita. Pajan ohjaaja neuvoo ristipistojen kanssa. Kaikki välineet ja tarvikkeet paikan päältä. Voit halutessasi tukea ryhmän tarvikehankintoja pienellä lahjoituksella. Järjestää: Radikaalit ristipistot –ryhmä

18-19.30 Ympäristöahdistus-kiroiluilta

Ahdistaako avohakkuut? Itkettääkö ilmastonmuutos? Ketuttaako kestävyysvajeen nimessä tehty tuhotyö? Tule päästämään höyryjä pihalle kokeneen esikiroilijan johdolla! Kiroilu tutkitusti lievittää kipua ja on myös hauskaa. Ympäristöahdistuskiroiluiltama on täynnä yhteisöllistä huumoria, jossa jokaista kiroilijaa kannustetaan ja tuetaan. Kiroiluiltaman jälkeen sitä taas muistaa, ettei ole ajatuksineen yksin. Järjestää: Feministiajatushautomo Hattu

klo 19.30 iltasatu ja meditaatio


To 28.11.


klo 11-13 Tekstiilinkorjauspaja

Tule korjaamaan omat rikkinäiset vaatteesi parsimalla tai ompelemalla koneella/käsin. Pajan ohjaaja antaa vinkkejä ja neuvoo. Ohjaaja voi neuvoa myös vaatteiden purkamisessa, langan pesemisessä ja kerälle laitossa. Pajaa ohjaa Eija SPR:ltä

Klo 13-16 Liikkuva kirjasto

Kaupunginkirjaston lainauspiste, satutuokiot kaiken ikäisille klo 14 ja 15. Tiedätkö jo, mitä ovat E-kirjat, lainattavat kausikortit tai lainattavat soittimet? Tule lainaamaan tuoretta luettavaa ja kysymään kirjaston palveluista. Kirjastokortti mukaan! Järjestää: Tampereen kaupunginkirjasto

Klo 16-17.30 Varjoteatterityöpaja

Pistäydy kokeilemaan millainen ilmaisumuoto varjoteatteri on ja koe valon ja varjon leikki jurtan seinällä. Tervetuloa varjojen taikapiiriin. Järjestää: Suomen Varjoteatteriyhdistys ry

Klo 18-19.30 Yhteislauluja

Keskiviikkona kokoonnumme jurttaan laulamaan yhteislauluja. Emmi säestää kitaralla ja Frankie ukulelella.

klo 19.30 iltasatu ja meditaatio

 

Pe 29.11.


Klo 11-12 Ilmasto ja oikeudenmukaisuus -keskustelu

Ilmastonmuutoksen suorien seurauksien lisäksi monia huolestuttaa se, miten pystymme tekemään tarvittavia muutoksia kulutukseen ilman, että tasa-arvo ja vauraus laskevat liikaa. Mikä on tarpeeksi kulutusta, ja mistä voisimme vähentää? Mikä ilmastonmuutoksessa huolestuttaa eniten? Tässä keskustelussa kaikkia kuunnellaan ja jokainen osallistuja pääsee ääneen. Keskustelun vetäjä jakaa puheenvuoroja ja mittaa niiden pituuden. 10 osallistujaa. Keskustelua voi tulla myös kuuntelemaan. Keskustelun vetää Emmi Tilvis.

Klo 14-15.30 Matalan kynnyksen vaikuttamispaja

Käytä osto- ja ilmastolakkopäivänä aikasi hyväksi ja tule harjoittelemaan vaikuttamista käytännössä. tule inspiroitumaan erilaisista tavoista muuttaa maailmaa ympärilläsi. Miten voit vaikuttaa arjessasi? Kuinka vaikuttaa yhteiskuntaan? Miten pienikin teko heijastuu isompana kokonaisuuteen yksilöiden yhdistyessä?Pajassa keskustellaan sekä saadaan tietoa ja harjoitusta vaikuttamisen keinoista ja kohteista. Pajan ohjaaja Ida Lassila

Klo 16-17.30 Älä osta mitään -päivän Free hugs -tempaus

Halaukset eivät maksa mitään, mutta tuovat enemmän iloa kuin kaupasta ostettu krääsä. Tule jakamaan halauksia kanssakulkijoille Sorin aukiolla. Jurtalla materiaaleja kyltin tekoon.

Klo 18-20  Kynttilämielenilmaus Kerskakulutuksen muistolle

Tehdään Black Fridaystä vähemmän pimee ja sytytetään kynttilät turhan kulutuksen muistolle Sorin aukiolla. Oma kynttilä mukaan. Muistopuhe kerskakulutukselle kuuluu kello 19.00. Tervetuloa hiljentymään.

Klo 20-20.45 Eerolan Reetta

Eerolan Reetta soittaa ja laulaa. Tule ja kuule itse.

klo 21 iltasatu ja meditaatio

klo 21.45-24 (tai niin kauan kuin intoa riittää) ÄÄNIMAISEMAJAMIT

Paluu juurien äärelle. Luontoyhteyden nostatusta autenttisten soittimien ja äänien kautta. Tervetuloa kuuntelemaan tai luomaan ääntä. Omia soittimia voi halutessaan tuoda mukanaan. (Meditaation ollessa käynnissä noin klo 21-21.40 jurttaan ei voi tulla rauhallisen ympäristön takaamiseksi, joten tulethan ennen meditaation alkamista tai sen päätyttyä.)

 

La 30.11.


Klo 12-15.30 Elämän kirjasto

Erilaiset kestävän elämäntavan kokemusasiantuntijat, tutkijat ja seikkailijat lainattavissa juttuhetkeen. Paikalla on mm. kulutustaan minimoinut tutkija, omavaraisviljelijä, nollahukkailija, vegaani, dyykkaaja, kuukupin käyttäjä, ja monia muita, jotka vastaavat mielellään lainaajan mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja kertovat omia kokemuksiaan kestävästä elämäntavasta. Tule tutustumaan!

Klo 17-18.30 Avoin Ilmastoryhmän kokous

Koko jurttaviikon järjestävän Luonto-Liiton Ilmastoryhmän kokous. Mietitään yhdessä mitä tästä eteenpäin. Liity joukkoon!

Klo 19.00 Huutokatrilli

Tervetuloa tanssimaan, huutokatrilli sopii kaikille ja isolle joukolle. Aikaisempaa kokemusta et tarvitse. Ohjaajaa "huutaa" katrillikuviot, joiden mukaan  tanssitaan yhdessä hauskaa ja helppoa kansantanssia pitkissä vastakkaisissa riveissä. Innostu erilaisesta lauantai-illasta! 

klo 20-21 Tutustumista ohjatusti ja SpeedFriendeilyä

Haluatko uusia kavereita tai muuten laajentaa kaveripiiriäsi? Speed Friending on rennolla otteella juonnettu tapahtuma, jossa sinulla on muutama minuutti aikaa keskustella kaveriehdokkaan kanssa. Keskusteluja voi toki  ohjelman päätyttyä jatkaa jos haluaa. Jos tuntuu, ettet saa sanaa suustasi ja jännittää, voit myös turvautua valmiiksi laadittuihin keskustelunavauksiin. Ohjelmassa myös muuta ohjattua tutustumista ja leikkejä.

klo 21 iltasatu ja meditaatio

 

Su 1.12.


Klo 11-15 Avoin jurtta – Open yurt

Sunnuntaina jurtassa toteutetaan viikon aikana kävijöiden keksimää ja ideoimaa ohjelmaa. Kerro meille mitä haluaisit järjestää ja järjestä se!

« toukokuu 2022 »
toukokuu
matiketopelasu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Tapahtumat
Helatorstain bussiretki perheille Ritajärven luonnonsuojelualueelle 26.05.2022 10:00 - 16:00 — Ritajärvi, Sasatamala
Päiväleiri Vapriikissa 06.06.2022 - 10.06.2022 — Vapriikki, Tampere
Päiväleiri Vapriikissa 13.06.2022 - 17.06.2022 — Vapriikki, Tampere
Vieraslajitalkoot Iidesjärvellä 15.06.2022 17:00 - 19:00 — Iidesjärvi, Tampere
Telttaleiri alakoululaisille 27.06.2022 - 01.07.2022 — Vähäsilta, Tampere
Tulevat...