Sijainti: Pääsivu / Itämeri / Heitä roskat roskikseen

Heitä roskat roskikseen

Miksi?

Itämeren roskaantumista on tutkittu vähän, mutta sen arvioidaan olevan merkittävä ongelma meren ekosysteemin kannalta. Maailman muilla merialueilla roskaantuminen on havaittu jo suureksi ongelmaksi.

HELCOM:n vuonna 2007 toteuttama tutkimuksen pohjalta arvioitiin, että 15 % Itämeren roskista ajautuu rannikoille, ja 70 % vajoaa merenpohjalle. Eniten Itämeren roskaantumista aiheuttaa matkailu ja rannikon virkistyskäyttö. Avomerellä roskaantumista lisää laivaliikenne.

Suurin osa Itämerellä havaitusta roskasta on muovijätettä. Muovi hajoaa hitaasti, mutta pilkkoutuu ajan myötä yhä pienemmäksi silpuksi, minkä vuoksi se päätyy ravinnon mukana erityisesti ruokansa vedestä suodattavien eliöiden ruuansulatukseen ja rikastuu näin ravintoketjussa.

Pienen muovijätteen lisäksi suuremmatkin roskat aiheuttavat ongelmia. Linnun jalkaan kiinnittynyt muoviroska vaikeuttaa sen eloa ja meressä ajelehtivat haamuverkot ovat vakava ongelma Itämeren norpalle. Tupakantumpit sisältävät monia eliöille haitallisia kemikaaleja ja lasinsirut vahingoittavat rannoilla kulkevia nisäkkäitä ja lintuja.

Roskat aiheuttavat ongelmia myös kalastajille niiden tarttuessa verkkoihin ja vahingoittaessa kalasaalista.

Mitä sinä voit tehdä roskaantumisen estämiseksi? Kulkiessasi Itämerellä ja sen rannoilla, vie mukanasi se, minkä olet tuonut. Näin estämme omalta osaltamme Itämeren roskaantumista.