Sijainti: Pääsivu / Hae osallistujaksi ilmastojunamatkalle

Hae osallistujaksi ilmastojunamatkalle

Lähde mukaan yöttömän yön matkalle Pohjois-Venäjälle sekä kansainväliselle ilmastotoimintaleirille Keski-Suomeen!

Huomio! Helmikuun 24. päivä 2022 Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan. Poliittisen tilanteen vuoksi junamatka ja venäläisten nuorten aktivistien pääsy leirille ei toteudu tässä esitetyllä tavalla.

Luonnonsuojelu- ja ilmastotyön sekä kansalaisyhteiskunnan tukeminen yli rajojen on nyt kenties tärkeämpää kuin koskaan. Seuraa tiedotusta ilmastohankkeen muutoksista Luonto-Liiton verkkosivuilta ja somekanavilla.

 

Luonto-Liiton ilmastoryhmä järjestää kesäkuun 2022 puolivälissä junamatkan Vienanmeren rannalla sijaitsevaan Arkangelin kaupunkiin. Matkalla järjestetään ilmastoaiheisia työpajoja sekä verkostoidutaan arkangelilaisten ja pietarilaisten nuorten ilmastotoimijoiden kanssa. 

Junamatka Pietarista Arkangeliin kestää lähes 24 tuntia. Matkaa tehdään tunnelmallisessa venäläisessä yöjunassa, jollainen on tuttu palkitusta Hytti nro 6 -elokuvassa. Matkalla saatetaan myös pysähtyä yhdeksi yöksi häikäisevän upeaan Kenozerskyn kansallispuistoon.

Arkangelissa osallistutaan työpajoihin ja tapahtumiin paikallisen Eco42-ympäristöjärjestön nuorten ilmastotoimijoiden kanssa sekä tutustutaan pohjoisvenäläiseen arktiseen ympäristöön. 

Työpajoissa käsitellään muun muassa kestävää matkailua, jota junamatka itsessäänkin on. Ilmastoryhmä haluaa osoittaa, että hyvinkin eksoottisin ja mielenkiintoisiin kohteisiin pääsee maata pitkin matkustaen ja melko vaivattomasti. 

Hae osallistujaksi junamatkalle

Ilmastojunamatkalle mahtuu mukaan enintään 15 osallistujaa, jotka valitaan hakemusten perusteella. Matka on suunnattu Luonto-Liiton ilmastoryhmäläisille ja ilmastotoiminnasta kiinnostuneille noin 18–28-vuotiaille. Haku on auki huhtikuun puoliväliin asti. 

Matka kestää kokonaisuudessaan noin kahdeksan päivää ja ajoittuu suunnilleen välille 15.–23.6. Tarkemmat päivämäärät varmistuvat vasta maaliskuussa, kun junaliput kyseiselle junayhteydelle tulevat myyntiin. 

Mukaan matkalle lähtee Suomen ympäristökeskuksen ilmastotutkija Hanna Mela. Hanketta rahoittaa ympäristökeskuksen lisäksi myös Suomen ympäristöministeriö. 

Jatkona ilmastoleiri Suomessa

Ilmastojunamatkan jatkoksi pidetään kansainvälinen ilmastotoimintaleiri 25.–31.7. Kyyjärvellä Keski-Suomessa. Leirille osallistuvat myös uudet kumppanit Arkangelista. Venäläisten lisäksi paikalle kutsutaan toimijoita Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Baltian maista. 

Leirin ohjelmassa on konkreettista ilmasto- ja monimuotoisuustyötä, työpajoja, toimintakoulutuksia ja keskustelutilaisuuksia sekä paljon muuta ilmasto-ohjelmaa – rentoa ja yhteisöllistä leirielämää unohtamatta. 

Leirin rakentuu kolmesta toisiaan kasvattavasta jaksosta. Ensimmäiset kaksi päivää on suunnattu vain 15–18-vuotiaille nuorille ja seuraavat kaksi päivää kaikenikäisille luontoliittolaisille. 

Viimeisen kolmen leiripäivän ajaksi tapahtuma kasvaa suureksi, ehkäpä jopa Suomen kaikkien aikojen suurimmaksi ilmastotoimintaleiriksi, kun paikalle tulee aktivisteja kaikista Suomen ympäristöjärjestöistä ja kansalaisliikkeistä. 

Ilmastoliikkeen kesän huipentuma

Ilmastotoimintaleirin tarkoituksena on koota monipuolista mutta hajanaista ilmastoliikettä yhteen ja tiivistää sen rivejä. Lisäksi tavoitteena on edistää ilmastoliikkeen sukupolvien välistä kohtaamista ja oppimista.

Leirille sapuu myös Luonto-Liiton ilmastoryhmän Uhanalaisajot-polkupyöräkulkueita eri puolilta Suomea. Uhanalaisajot alkavat 25.7. ja päättyvät Kyyjärven leirille viimeistään 27.7. Pyöräilytempauksen osallistujat edustavat uhanalaisia eliölajeja teeman mukaisilla asuilla.

Kaikkiaan ilmastotoimintaleirille odotetaan reilusti yli sataa osallistujaa. Koronaturvallisuuteen otetaan oppia partiolta, joka onnistui järjestämään viime kesänä tuhansien osallistujien suurtapahtuman ilman koronatartuntoja.

Viikonlopun tapahtuma on nimeltään Maan puolustus- ja elon elvytysleiri. Leiri on kesän huipentuma ilmastotoimijoiden välisille Yhteyksien kesä -tapahtumien sarjalle. 

Hae mukaan ilmastojunamatkalle täyttämällä hakulomake Luonto-Liiton nettisivuilta: www.luontoliitto.fi/ilmastojuna

Lisätietoja matkasta ja leiristä saat Luonto-Liiton vapaaehtoisvastaava Ville Laitiseltaville.laitinen@luontoliitto.fi

Ilmastojuna