Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöjärjestöt vaativat metsäyhtiöiltä kunnollisia suojelutoimia Etelä-Suomeen

Luonto-Liitto tiedottaa 15.12.2009

Luonto-Liitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Greenpeace esittävät, että suomalaiset metsäyhtiöt suojelevat pysyvästi osan omistamistaan metsistä Etelä-Suomessa. Järjestöt korostavat, että eteläisen metsäluontomme monimuotoisuuden säilyttäminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaativat nykyistä huomattavasti laajempien metsäalueiden rauhoittamista hakkuilta.

Ympäristöjärjestöt julkaisivat alkuviikolla uuden listan metsäyhtiöiden mailla sijaitsevista monimuotoisuuden ja virkistyskäytön kannalta arvokkaista alueista. Listan 25 esimerkkikohteen luontoarvot on selvitetty menneen kesän aikana. Viime vuonna järjestöt rajasivat maastoselvitystensä perusteella 52 vastaavaa suojelematonta luontokohdetta metsäyhtiöiden UPM:n ja Tornatorin mailta.

Järjestöt vaativat metsäyhtiöitä pidättäytymään hakkuista kaikilla suojeluesitysten kohteilla, kunnes kohteiden suojelusta on päästy yhteisymmärrykseen.

– Maastoselvitystemme perusteella yhtiöt omistavat sellaisia yhtenäisiä luontokokonaisuuksia joiden suojelu on avainroolissa, jos haluamme pysäyttää metsien monimuotoisuuden kurjistumisen ja luoda kunnollisen suojelualueverkon Etelä-Suomeen. Vanhat metsät ovat myös merkittävä hiilivarasto eli metsien suojelu on tehokasta ilmastonsuojelua, toteaa Mari Niemi Luonto-Liiton metsäryhmästä.

Järjestöt ehdottavat, että ympäristöministeriö ja metsäyhtiöt aloittavat viipymättä neuvottelut kaikkien arvokkaiden yhtiökohteiden suojelusta. Suojelu voitaisiin toteuttaa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman METSOn kautta. Osan kohteista yhtiöt voisivat suojella omalla päätöksellään.

Luonnonsuojelujärjestöt haluavat sysätä viimeinkin vauhtiin Etelä-Suomen metsiensuojeluprosessin, joka edelleen junnaa lähes paikoillaan. Järjestöt tekevät niukoilla resursseilla ilmaista ja asiantuntevaa luontokartoitustyötä, jota esimerkiksi ympäristöhallinto ei tee.

– Olkoon tämä suojeluesitys joululahja Etelä-Suomen metsiensuojelun parissa työskenteleville viranomaisille, toteaa itsekin kesällä kartoitustyötä tehnyt Harri Hölttä Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Mari E. Niemi
Luonto-Liitto