Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöväen vappukarnevaali kritisoi kulutusta

Ympäristöväen vappukarnevaali kritisoi kulutusta

YMPÄRISTÖVÄEN VAPPUKARNEVAALI KRITISOI KULUTUSTA

Luonto-Liitto tiedottaa 28.4.2006

Helsingissä järjestetään vappuaattona 30.4.2006 kulutuskriittinen vappukarnevaali ensimmäistä kertaa. Karnevaali nostaa kulutuksen ongelmat ja kytkökset perinteisten vapputeemojen kuten työelämän oikeudenmukaisuuden rinnalle. Nostolla halutaan tuoda esiin, että kulutus ja tuotanto ovat saman talouden kaksi eri puolta. Kestämättömät kulutustavat edistävät kestämättömiä tuotantotapoja, ympäristöongelmia ja työelämän ahdinkoa. Vastaavasti ongelmallisten tuotantotapojen yleistyminen jättää vähän tilaa eettisille kulutusvalinnoille.

”Uudet muodit, nopeasti kehittyvä tekniikka ja massiivinen mainonta lisäävät kulutusta. Kasvavaan kulutukseen tarvitaan myös yhä enemmän tuloja”, vappukarnevaalin järjestäjät selittävät.

Hektinen työelämä lisää kiireen tunnetta ja henkistä pahoinvointia, mitä yritetään puolestaan helpottaa lisäkulutuksella. Kierre on valmis. ”Kulutuskulttuurin paisuminen johtaa myös yhä kasvaviin ympäristöongelmiin”, järjestäjät korostavat. Jos kaikki kuluttaisivat niin kuin suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa tarpeiden tyydyttämiseksi.

Kulutuskriittinen vappukarnevaali on puheenvuoro kohtuullisemman elämäntavan ja talouden puolesta. Tapahtumassa tanssitaan Helsingin näyteikkunoiden ohitse ja tarjotaan mahdollisuutta ympäristöystävälliseen hauskanpitoon. Kulkueessa on mukana kierrätyskoristeita, polkupyöriä ja performanssiryhmiä.

Tapahtuma on osa vappuaattona päättyvää Nuukuusviikkoa. Sen teemana on tänä vuonna ollut Oppia Etelästä. ”Globaalilla tasolla luonnonvaroja kulutetaan erityisesti Pohjoisen teollisuusmaissa, mikä vähentää Etelän maiden mahdollisuuksia tyydyttää perustarpeensa”, kertoo Nuukuusviikon projektisihteeri Satu Lähteenoja.

Kulutuskriittinen vappukarnevaali kokoontuu 30.4. kello 13.00 Helsingin Narinkka-torille, Kampin kauppakeskuksen eteen. Tapahtuman järjestävät Luonto-Liitto, Maan Ystävät, Natur Och Miljös Undomsgrupp, Vasemmistonuoret sekä Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNO.

Lisätietoja:

HK Hellsten, Luonto-Liitto, puh. 044-257 0174