Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristötoimintapäivät 2006: Maailma muuttuu teoilla tänä viikonloppuna

Ympäristötoimintapäivät 2006: Maailma muuttuu teoilla tänä viikonloppuna

Luonto-Liitto tiedottaa 13.10.2006

Nuoret pohtivat viikonlopun aikana aktivismin muotoja ja etiikkaa Ympäristötoimintapäivillä Orivedellä. Tapahtumassa tuodaan esille, miten kansalaiset ovat aktiivisesti muuttaneet maailmaa, ja jatkaa tätä perinnettä. Mukana olevat kansalaisjärjestöt haluavat tarjota nuorille kanavia ja esimerkkejä toiminnalle.

"Tarvitsemme aktivismia maapallon pelastamiseksi, jos vain pystymme siihen. Tarvitsemme sitä myös itsemme pelastamiseksi. Haluaisimme kasvaa ihmisiksi, joiden ei tarvitse hävetä nähdessään kuvansa peilistä", sanoo Ympäristötoimintapäivien avauspuhuja, filosofi ja aktivisti Thomas Wallgren.

Ympäristötoimintapäivät on kaksikielinen tapahtuma 16-20-vuotiaille. Tapahtumaan osallistuu 140 nuorta eri puolilta Suomea. Ympäristötoimintapäivillä perehdytään monipuolisesti ympäristöä, luontoa ja eläinten oikeuksia koskeviin kysymyksiin. Kymmenessä työpajassa nuoret tutustuvat kansalaisvaikuttamiseen. Teemoihin kuuluvat metsien monimuotoisuus, ilmastonmuutos, globalisaatio, susien suojelu, eläinten oikeudet ja Itämeren rehevöityminen. Työpajojen vetäjät ovat kansalaisjärjestöaktiiveja.

Sunnuntaina "Millä keinoilla maailma muuttuu?" -keskustelutilaisuudessa pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä: Miten radikaaleja kannanottoja ja toimintatapoja kansalaisliikkeellä voi olla? Milloin liike menettää uskottavuutensa tai vaikuttavuutensa? Millaisella kansalaistoiminnalla saadaan aikaan muutoksia yhteiskunnassa? Keskustelua alustavat Petteri Nisula ja Mikko Metsämäki, jotka puhuvat muun muassa suomalaisen ympäristöliikkeen ja muun kansalaisaktivismin kehityksestä ja saavutuksista.

Ympäristötoimintapäivien pääjärjestäjinä ovat Luonto-Liitto ja Natur och Miljö. Tapahtumassa ovat mukana myös Animalia, BirdLife Suomi, Dodo, Greenpeace, Maan ystävät, Reilun kaupan puolesta, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Ympäristökasvatuksen Seura ja Vegaaniliitto. Ympäristötoimintapäivät saa taloudellista tukea opetusministeriöltä.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa syksyllä 2005 nimellä Päivä ympäristöaktivistina - Miljöaktivist för en dag. Silloin tapahtumaan osallistui 120 nuorta eri puolilta Suomea.

Lisätietoja:

Projektisihteeri Maria Aroluoma,