Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöministeriö vesittää vesiensuojelun

Ympäristöministeriö vesittää vesiensuojelun

Luonto-Liitto tiedottaa 25.8.2006

Natur och Miljö, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto ovat tyytymättömiä ympäristöministeriön ehdotukseen vesiensuojelun kansallisista suuntaviivoista. Ehdotuksesta puuttuvat konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet. Vesienhoidon järjestämistä säätelevän lain tavoitteet eivät täyty siirtämällä kaikki vastuu vesienhoidosta alueellisille prosesseille, katsovat ympäristöjärjestöt.

-Onko ympäristöministeriö antanut periksi taistelun leväkukintoja ja kuollutta merenpohjaa vastaan, kysyy Lotta Nummelin Natur och Miljöstä.

- Tämän hallituskauden aikana olemme nähneet jo riittävän monta yleistä ympäristöstrategiaa, jotka tyytyvät toistamaan vanhoja tavoitteita ja vaatimaan lisää selvityksiä. On surullista, että tämä uhkaa nyt myös vesiensuojelua, Nummelin sanoo.

Järjestöt ovat vaatineet, että vesiensuojelun kansallisten suuntaviivojen lähtökohtana pitäisi olla ne toimenpiteet, joilla kaikki vesialueet saadaan hyvään ekologiseen tilaan vuoteen 2015 mennessä. Toimenpiteitä ovat esimerkiksi päästövähennykset ja vesistöjen kunnostukset. Ympäristöministeriön ehdotuksessa ei näy jälkeäkään näistä keskusteluista ja tehdyistä taustaselvityksistä.

Valtioneuvoston aikaisempien kansallisten vesiensuojelutavoitteiden mukaan maatalouden ravinnepäästöt olisi pitänyt puolittaa vuoteen 2005 mennessä. Nyt ympäristöministeriö ehdottaa, että aikarajaa siirretään vuoden 2015 jälkeiseen aikaan.

-Suuntaviivat on muotoiltu niin yleisesti, ettei niillä tule olemaan minkäänlaista ohjaavaa vaikutusta. Ympäristöministeriö vesittää vesiensuojelun, sanoo Ilpo Kuronen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Ympäristöministeriö ei ole onnistunut luomaan asiakirjaa, joka tukisi alueellista vesiensuojeluhallintoa. Sen sijaan tyydytään esittämään lisää selvityksiä ja olemassa olevien määräysten noudattamista.

-Ei siitä tarvita uusia valtioneuvoston päätöksiä, että jätevesiasetusta pitää haja-asutusalueella noudattaa. Nyt tulisi keskittyä vanhoihin kunnallisiin puhdistamoihin, jotka tulevat ylikuormittumaan haja-asutuksen jätevesistä. Nämä muodostavat suuren riskin, joka vaatii valtion toimia, toteaa Lotta Nummelin.

Vesiensuojelun suuntaviivojen pitäisi myös vauhdittaa vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden kartoittamista ja suojelua, katsovat ympäristöjärjestöt.

Lotta Nummelin, järjestösihteeri, Natur och Miljö, 040 5846498

Ilpo Kuronen, luonnonsuojelupäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, 0400 153133

Lari Karreinen, hallituksen jäsen, Luonto-Liitto, 0400 487642

Järjestöjen lausunnot vesiensuojelun suuntaviivojen ehdotuksesta löytyvät kokonaan internet-sivuilta:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,