Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristökasvatuksen opetusta ei saa lopettaa

Ympäristökasvatuksen opetusta ei saa lopettaa

Luonto-Liitto ja Suomen Ympäristökasvatuksen Seura tiedottavat 27.2.2006

Luonto-Liitto ja Suomen Ympäristökasvatuksen Seura paheksuvat Helsingin yliopiston suunnitelmia vähentää ympäristökasvatuksen, biologian ja maantiedon opetusta opettajankoulutuksessa. Soveltavan kasvatustieteen laitoksen suunnitelmissa on karsia biologian ja maantiedon opetus puoleen nykyisestä. Ympäristökasvatuksen opetus on kokonaan uhattuna.

Kestävä kehitys on nykyään opetussuunnitelmien perusteissa aihekokonaisuutena, eli sen tulisi näkyä kaikkien aineiden opetuksessa.

”On käsittämätöntä, että Helsingin yliopisto on lakkauttamassa mahdollisuuden ympäristökasvatuksen opiskeluun. Ympäristökasvatus olisi päin vastoin saatava pakolliseksi osaksi opettajien peruskoulutusta, koska opettajien valmiudet eivät tälläkään hetkellä vastaa opetussuunnitelmien vaatimuksiin kestävän kehityksen opettamisesta”, sanoo Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran toiminnanjohtaja Eeva-Maija Bergholm.

Biologian ja maantiedon opetuksen vähentäminen tarkoittaa, että sivuaineen aloittaminen olisi mahdollista vain joka toinen vuosi.

”Opetussuunnitelman vaatimukset luonnontuntemuksen osalta ovat kasvaneet. Jo alakoulussa vaaditaan, että oppilas tunnistaa eliölajeja ja ymmärtää eliöiden ja elinympäristöjen välistä vuorovaikutusta. Miten näihin tavoitteisiin päästään ilman kunnollista opettajankoulutusta?”, kysyy lastentoiminnan suunnittelija Minna Ertimo Luonto-Liitosta.

Soveltavan kasvatustieteen laitoksen opiskelijat marssivat tänään ulos luennoilta kello 11 vastustaakseen leikkauksia sivuaineiden opetukseen. Myös musiikin, liikunnan, kuvataiteen, monikulttuurisuuskasvatuksen ja suomen kielen sivuaineita ollaan karsimassa.

Eeva-Maija Bergholm, toiminnanjohtaja, Suomen Ympäristökasvatuksen Seura, (09) 4541 8150, 040 575 6005
Minna Ertimo, lastentoiminnan suunnittelija, Luonto-Liitto, (09) 68 444 245, 050 463 5750

www.luontoliitto.fi
www.ymparistokasvatus.fi