Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöjärjestöt varoittavat Pallaksen lakiesityksestä

Ympäristöjärjestöt varoittavat Pallaksen lakiesityksestä

Luonto-Liitto tiedottaa 6.3.2009

Suomalaiset luonto- ja ympäristöjärjestöt ovat huolissaan ympäristöministeri Paula Lehtomäen aikomuksesta antaa eduskunnalle lakiesitys, joka johtaisi hotellirakennustyömaan käynnistämiseen kansallispuistossa. Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Luonto-Liitto, Natur och Miljö sekä BirdLife Suomi uskovat, että lain muuttaminen voi johtaa rakentamiseen muissakin kansallispuistoissa. Muihin luonnonsuojelualueisiin kohdistuvia rakennushankkeita on tiettävästi jo odottamassa Pallas-päätöstä.

Ympäristöministeriö tilasi vuoden 2008 lopulla Pallas-hankkeesta ympäristöarvioinnin Suomen ympäristökeskukselta ja muilta alan asiantuntijaviranomaisilta. Se osoitti, että lakiesityksen mahdollistama hotellin laajennus olisi vahingollinen Pallaksen tunturiluonnolle usean kilometrin säteellä rakennuspaikasta. Järjestöt pitävät huolestuttavana, että ympäristöministeriö jatkaa luonnonsuojelualueelle kaavaillun rakennushankkeen edistämistä, vaikka sen itse tilaama asiantuntijaselvitys osoittaa hankkeen olevan vahingollinen alueen ainutlaatuiselle luonnolle.

Järjestöt kannattavat Pallaksen kehittämisessä majoitustilojen rakentamista kansallispuiston rajojen ulkopuolelle. Tämä on nykyisen lainsäädännön mukaista, yrittäjiä tasa-arvoisesti kohtelevaa sekä matkailun ja työllisyyden kehittämisen kannalta tehokkainta.

Hotellitilojen rakentaminen rauhoitetun alueen ulkopuolelle on normaali käytäntö kaikkialla Suomessa. Siitä on hyviä kokemuksia myös Pallaksen lähikylien majoituspalveluyrityksissä.

Lakimuutoksen keskeisenä perusteluna on esitetty Pallaksen hotellin omistajayrityksen taloudellisen kannattavuuden parantamista. Ympäristöjärjestöt ovat huolissaan ajatuksesta, että lakia säädettäisiin vain yhden yrityksen suosimiseksi. Tämä heikentäisi ympäristöministeriön uskottavuutta puolueettomana ympäristön ja yleisen edun ajajana.

Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF Suomi, Luonto-Liitto, Natur och Miljö sekä BirdLife Suomi esittävät, että Pallas-Yllästunturin kansallispuiston lain muuttamisesta luovutaan. Kansallispuistot on perustettu luonnonnähtävyyksien suojelemiseksi ja luonnon turvapaikoiksi.

Lisätietoja:

Ilpo Kuronen, luonnonsuojelupäällikkö, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 0400 153 133
Jari Luukkonen, suojelujohtaja, WWF Suomi, puh. 040 585 0020
Risto Mustonen, metsävastaava, Luonto-Liitto, puh. 0400 687 856
Bernt Nordman, toiminnanjohtaja, Natur och Miljö, puh. 050 5250348
Teemu Lehtiniemi, suojelu- ja tutkimuspäällikkö, BirdLife Suomi, puh. 0400 749 786

WWF Suomen julkaisema, tuore tietopaketti Pallas-lakiesitykseen liittyvistä riskeistä:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,