Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöjärjestöt toivovat lisää hyviä suojelupäätöksiä Tornatorilta ja ympäristöministeriöltä

Luonnonsuojelujärjestöt onnittelevat metsäyhtiö Tornatoria ja ympäristöministeriötä uudesta suojelualueesta Etelä-Karjalan Ruokolahdella. Järjestöt toivovat eilen julkistetun onnistuneen suojelupäätöksen kannustavan ympäristöministeriötä ja yhtiöitä jatkamaan neuvotteluja yhtiöiden omistamien metsien suojelusta, sillä metsäyhtiöiden mailla on paljon arvokkaita suojelukohteiksi tarvittavia alueita.

Luonto-Liitto tiedottaa 3.9.2010

– Järjestöt ovat tehneet luontoselvityksiä Viitalammin alueella ensimmäisen kerran jo noin kymmenen vuotta sitten. Olemme tyytyväisiä siihen, että työmme tuloksena tämä hakkuiden aiemmin uhkaama alue on nyt suojeltu, kertoo metsävastaava Anitta Miikkulainen Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiristä.

– Viitalammin alue on erinomainen esimerkki yhtiöiden maiden tärkeästä roolista Etelä-Suomen metsien suojelualueverkoston rakentamisessa. Tornatorin omistukset Torsansalon alueella sijaitsevat tärkeällä metsäekologisella "kannaksella", joka yhdistää itärajan takaiset metsät Lohikosken seudun suojelualueisiin. Nyt suojeltu alue sijaitsee maisemassa, jossa olisi säilytettävänä paljon muitakin erämaisia arvokkaita metsiä, kertoo Luonto-Liiton metsävastaava Mari E. Niemi.

Nyt suojeltava alue on osa Luonto-Liiton, Suomen luonnonsuojeluliiton ja Greenpeacen metsäyhtiöille vuonna 2008 tekemää esitystä suojelunarvoisista metsäalueista yhtiöiden mailla. Alueelle osuneen Asta-myrskyn jälkeen alueen suojeluarvot ovat entisestään parantuneet.

Järjestöt ovat tyytyväisiä siitä, että metsäyhtiöiden maita on vihdoin saatu mukaan Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelmaan eli METSOon. Tärkeää on myös se, että myrskytuhojen kohteena olleella alueella pystyttiin toimimaan nopeasti.

– Tämä on tärkeä avaus METSO-ohjelmalle. Kytkeytynyttä ja laajemmista alueista koostuvaa suojelualueverkostoa on vaikea saavuttaa ilman suurten metsänomistajien, kuten yhtiöiden osallistumista. Tällaisia suojelukohteita tarvitaan nyt lisää METSO-ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Eräjää.

Lisätietoja:

Anitta Miikkulainen, metsävastaava, Etelä-Karjalan luonnonsuojelulupiiri, puh. 046 647 3976
Mari E. Niemi, metsävastaava, Luonto-Liitto, puh. 050 322 4363
Sini Eräjää, metsäasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050 358 3838

Ympäristöjärjestöjen aineistoa suojelullisesti arvokkaista metsäalueista yhtiöiden mailla:

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,