Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöjärjestöt paljastavat: Stora Enson sellukattilaan 300-vuotiasta puuta

Ympäristöjärjestöt paljastavat: Stora Enson sellukattilaan 300-vuotiasta puuta

Luonto-Liitto tiedottaa 19.2.2009

Ympäristöjärjestöt Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto paljastavat tänään tiedotustilaisuudessa Helsingissä, että suomalainen selluteollisuus käyttää edelleen koskemattomia aarniometsiä raaka-aineenaan. Järjestöt ovat keränneet näytteitä yli 300-vuotiaista männyistä, jotka on hakattu Lapista Stora Ensoa varten.

Metsähallitus on tänä talvena hakannut neljää vanhan metsän aluetta, jotka kuuluvat Suomen suurimpiin suojelemattomiin koskemattoman vanhan metsän alueisiin. Hakkuut ovat pirstoneet yhteensä noin 1800 hehtaaria valtion omistamaa vanhaa metsää.

"On uskomatonta, että aikana, jolloin metsäteollisuus on supistanut tuotantoaan rajusti, otetaan vielä uutta aiemmin koskematonta metsäalaa käyttöön. Sellupuupinoon oli kasattu 1600-luvun puolella syntyneitä puita. Tällaiset ikivanhat metsät ovat Euroopan mittakaavassa ainutlaatuisia, ja niiden tuhoaminen kertakäyttötuotteisiin on häpeällistä", sanoo Risto Mustonen Luonto-Liitosta.

Koskemattomat luonnontilaiset metsäalueet ovat suurelta osin kadonneet maapallolta. Maailmanlaajuisesti niistä on jäljellä noin viidennes, mutta Euroopassa enää alle kaksi prosenttia metsistä. Suomessa alle viisi prosenttia metsistä on luonnontilassa. Nämä vanhat metsät ovat korvaamattomia luonnon ja historian aarreaittoja.

"Lähes 95 prosenttia Suomen metsistä on jonkinasteisessa talouskäytössä. Laajempia, yhtenäisiä aiemmin hakkaamattomia metsiä on niin vähän jäljellä, että niiden säästämiseen on varmasti varaa.", toteaa Luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Harri Hölttä.

Ympäristöjärjestöt ovat rajanneet kartoille kahdeksan aarniometsäkohdetta, jotka ovat Inarin eteläpuolisen Suomen laajimmat suojelemattomat erämaisen vanhan metsän kokonaisuudet. Alueet sijoittuvat Lappiin Kittilän, Sodankylän, Savukosken ja Sallan kuntiin. Alueista neljää on hakattu tämän talven aikana. Yhteensä alueilla on hakattavaa metsämaata noin 33 000 hehtaaria, mikä vastaa noin promillea Suomen metsistä.

Lisätiedot:

Metsäkampanjavastaava Sini Harkki, Greenpeace, p. 050 582 1107

Metsävastaava Risto Mustonen, Luonto-Liitto, p. 0400 687 856

Metsäasiantuntija Harri Hölttä, Suomen luonnonsuojeluliitto, p. 040 722 9224

Tiedotustilaisuuden PowerPoint-esitys Slideshare.netissä
http://www.slideshare.net/greenpeacenordic/ympristjrjestt-paljastavat-stora-enson-sellukattilaan-300vuotiasta-puuta

Kuvia hakkuista:
http://www.greenpeace.org/finland/fi/kuvat-ja-videot/metsa-lapinhakkuut
http://www.flickr.com/photos/greenpeacefinland/sets/72157612966476339/

Kuvia ja taustatietoa metsäkohteista:
http://www.forestinfo.fi/metsalappi/index.html

Videokuvaa hakkuista:
http://vimeo.com/3090718

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,