Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöjärjestöt: Olkiluodon ydinvoimalatyömaa pysäytettävä lopullisesti

Ympäristöjärjestöt: Olkiluodon ydinvoimalatyömaa pysäytettävä lopullisesti

Suomalaiset ympäristöjärjestöt ja kansanliikkeet vaativat Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakentamisen pysäyttämistä välittömästi ja lopullisesti.

Luonto-Liitto tiedottaa 6.5.2009

"Tiedot Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakentamisen jatkuvista laadun, valvonnan ja turvallisuuskulttuurin puutteista johtavat vain yhteen johtopäätökseen: Maailman suurinta EPR-prototyyppireaktoria ei voida käynnistää turvallisesti", toteaa Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Järjestöt muistuttavat, että julkisuuden tiedot ovat todennäköisesti vain jäävuoren huippu. Pahimmat puutteet eivät välttämättä ole edes paljastuneet Olkiluoto-hankkeessa vallitsevan salailukulttuurin vuoksi. Ilman onnettomuuksiakin uraanikaivokset, ydinvoimaloiden käyttö ja ydinjätteen loppusijoitus uhkaavat saastuttaa puhtaan luonnon ja vedet tuhansien suomalaisten elinalueilla.

TV2:n Ajankohtainen Kakkonen raportoi jälleen tiistaina 5.5. Olkiluodon turvallisuuden laiminlyönneistä. Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen on jo yli vuoden vaatinut Arevalta kuvausta siitä, miten ydinturvallisuuden perusperiaatteet täytetään prototyyppilaitoksen hallinta- ja suojajärjestelmissä. Kuvausta ei ole vieläkään toimitettu, vaikka Teollisuuden Voiman mukaan automaatiojärjestelmien suunnittelun olisi pitänyt valmistua jo vuosia sitten.

Arevan piittaamattomuus ydinturvallisuudesta ja viranomaismääräyksistä ei rajoitu rakennustöihin. Ohjelmassa haastatellun STUK:in pääjohtajan mukaan Arevan edustajien asenneongelmat ja ammatillisen osaamisen puute estävät automaation ongelmien ratkaisemisen, eikä edes ilmeisiä suunnitteluvirheitä korjata.

Hallinta- ja suojajärjestelmät ovat ydinvoimalan haavoittuvin ja vaativin osa. Järjestelmät säätävät esimerkiksi reaktorin tehon, säätösauvojen asennon sekä jäähdytysjärjestelmän toiminnan. Niiden täytyisi pystyä takaamaan voimalan turvallinen jäähdytys eri onnettomuustilanteissa.

"Eduskunnan vuonna 2002 tekemä periaatepäätös siitä, että ydinvoimala on yhteiskunnan kokonaisedun mukainen, on osoittautunut kaikilta osiltaan perusteettomaksi. Turvallisuus, edullisuus, työllisyys, ydinjäteongelman ratkaiseminen ja ilmastopäästöjen vähentyminen ovat kaikki jääneet tyhjiksi lupauksiksi", Tapio Solala Maan ystävistä sanoo.

Olkiluoto 3:n myöhästyminen maksaa teollisuuden arvion mukaan kolme miljardia euroa pohjoismaisille sähkön käyttäjille. Myös ydinjätteen loppusijoitushankkeen tulevaisuus näyttää uusimpien tietojen valossa yhä synkemmältä.

Suomalaiset uraanivoiman vastaiset kansalaisliikkeet ja luontojärjestöt vaativat, että Olkiluoto 3 -ydinvoimalan rakentaminen pysäytetään välittömästi ja lopullisesti. Jatkaminen johtaisi yhä pahempaan kiireeseen ja suurempiin riskinottoihin, mikä ei ole tällaisessa hankkeessa hyväksyttävää.

Lisätietoja:
- Suomen luonnonsuojeluliitto, ydinvoimakampanjavastaava Janne Björklund,
puh. 050 535 3205
- Lappilaiset Uraanivoimaa Vastaan, puheenjohtaja Jussi-Pekka Rode,
puh. 044 9679 450
- Luonto-Liitto, ympäristöpoliittinen sihteeri Hanna-Kaisa Hellsten, puh. 044 257 0174
- Maan ystävät, varapuheenjohtaja Tapio Solala, puh. 0400 114 622
- Naiset Atomivoimaa Vastaan, Ulla Klötzer, puh. 050 569 0967
- Pro Hanhikivi ry., puheenjohtaja Helena Maijala, puh. 044 9542683
- Vihreä Elämänsuojelun Liitto, puheenjohtaja Göran Ekström, puh. 044 411 3297
- Ydinverkosto, Hannu Karvonen, puh. 045 639 5311

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,