Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöjärjestöt haastavat puolueet esittämään ilmastovisionsa

Ympäristöjärjestöt haastavat puolueet esittämään ilmastovisionsa

Luonto-Liitto tiedottaa 5.6.2006

Euroopan komission ilmastotiedotuskampanja käynnistyy tänään virallisesti kaikissa EU-maissa. Greenpeace, WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Maan ystävät pitävät hallinnon koordinoimaa, kansalaisten aktivoimiseen tähtäävä kampanjaa tervetulleena. Samalla ne kuitenkin toivovat, että hallinto kampanjoisi myös omiensa parissa, sillä Suomen päättäjien omat näytöt ilmastonmuutoksen torjumiseksi eivät ole olleet kehuttavia. Hallituksen energia- ja ilmastoselontekoa käsitellään talousvaliokunnan mietinnön pohjalta eduskunnan täysistunnossa huomenna tiistaina.

- Selonteko osoitti, ettei nykyinen hallitus ole vielä ottanut ilmastonmuutosta tosissaan. Siinä missä päästöjä pitäisi vaarallisen ilmastonmuutoksen torjumiseksi vähentää yli kolmanneksella vuoteen 2025 mennessä, ei selonteossa esitetyillä toimilla niitä saada tuohon mennessä edes laskuun, totesi Greenpeacen ilmastoasiantuntija Kaisa Kosonen.

Eduskunnan talousvaliokunta edellyttääkin mietinnössään hallitukselta muun muassa uuden, kestävään päästötasoon tähtäävän pitkän aikavälin strategian laatimista, sekä toimenpideohjelmia ja tavoitteita uusiutuvalle energialle ja energiansäästölle. Järjestöt korostavat, että nykyisen ja tulevan hallituksen on huolehdittava, että lausumat johtavat toimenpiteisiin ja tuloksiin aikaisempia lupauksia paremmin.

- Talousvaliokunnan vaatimukset uudesta strategiasta ja toimenpideohjelmista ovat hyvin tervetulleita. Samalla olemme kuitenkin pettyneitä konkreettisten toimenpiteiden vähyyteen. Päätöksiä lykätään tulevaisuuteen. Esimerkiksi ajoneuvojen verotuksen muuttaminen hiilidioksidiperusteiseksi ja rakentamismääräysten kiristäminen olisi syytä saada käyntiin jo tällä vaalikaudella, totesi WWF:n projektipäällikkö Karoliina Auvinen.

Järjestöt ovat kritisoineet selontekoa muun muassa ohjauskeinojen puutteesta päästökaupan ulkopuolisella sektorilla. Ilmastotiedotuskampanjassa kansalaisia kehotetaan toimimaan, mutta samalla todelliset kannusteet loistavat poissaolollaan. Hallituksen politiikka ei palkitse energiapihin talon rakentajaa tai vähäpäästöisen auton hankkijaa, saati rohkaise julkisen liikenteen käyttöön, eikä talousvaliokunnan mietintö esitä tähän muutosta. Tiedotuskampanjoitakin tärkeämpää on kannustaa ihmisiä hallinnollisin keinoin, kuten veroilla, tuilla ja normeilla. Myös esimerkiksi julkisia hankintoja ohjaamalla voidaan luoda kysyntää vähäpäästöisille tuotteille ja palveluille.

- Pitkän tähtäimen ilmastostrategia tulee seuraavan hallituksen työpöydälle. Haastammekin poliittiset puolueet esittämään ennen vaaleja visioitaan siitä, miten päästöjä vähennetään niin, ettei ilmaston lämpeneminen ylitä kahden asteen ylärajaa, eli 30 % vuoteen 2020 ja 80 % vuoteen 2050 mennessä, ja miten suomalaiset kannustetaan mukaan talkoisiin, totesi Maan ystävien ilmastokampanjavastaava Anna-Riikka Ihantola.

Kaisa Kosonen, ilmastovastaava, Greenpeace, p. 050 368 8488

Karoliina Auvinen, projektipäällikkö, WWF Suomi puh. (09) 7740 1043

Anna-Riikka Ihantola, ilmastokampanjavastaava, Maan ystävät, p. 050 352 1991

Hanna-Kaisa Hellsten ympäristöpoliittinen sihteeri, Luonto-Liitto (09) 68 444 233