Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Ympäristöjärjestöiltä joukkoliikenneliput Heinäluomalle, Tuiskulle ja Itä-Lapin yrittäjänaisille

Luonto-Liitto tiedottaa 21.9.2006

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Maan ystävät luovuttavat Autottoman päivän kunniaksi joukkoliikenteen matkakortit ministeri Eero Heinäluomalle, viihdetaiteilija Antti Tuiskulle sekä Itä-Lapin yrittäjänaisten puheenjohtajalle Päivi Vallelle.

Järjestöt toivovat, että merkittävinä mielipidevaikuttajina Heinäluoma, Tuisku ja Valle toimisivat aktiivisesti kestävän ja vähäpäästöisen liikennepolitiikan puolesta. Käyttämällä ympäristöjärjestöjen lahjoittamaa joukkoliikennelippua he voivat osaltaan näyttää esimerkkiä muille kansalaisille.

Lippu luovutetaan ministeri Heinäluomalle tärkeästä avauksesta, jonka hän teki öljyriippuvuuden lopettamisesta. Valitettavasti hallitus on toistaiseksi kunnostautunut lähinnä leikkaamalla joukkoliikenteen määrärahoja. "Nyt olisi aika ottaa taloudelliset ohjauskeinot, kuten ruuhkamaksut, käyttöön", järjestöt huomauttavat.

Viihdetaiteilija Tuisku saa lahjakortin vähäpäästöisen hybridiauton valinnasta. Järjestöt haluavat matkakortilla muistuttaa, että joukkoliikenteen käyttö on kuitenkin yksityisautoilua ylivoimaisesti kestävämpi vaihtoehto.

Itä-Lapin yrittäjänaiset ovat kampanjoineet aktiivisesti, jotta junayhteydet Kemijärvelle säilyisivät. Junaliikenteen on todettu olevan selvästi henkilöauto- ja lentoliikennettä ympäristöystävällisempää. "On tärkeää, että koko maa säilyy kestävien liikkumismuotojen ulottuvissa", järjestöt perustelevat puheenjohtaja Vallen palkitsemista.

Kansainvälisen Autottoman päivän 22.9. sekä sitä edeltävän Liikkujan viikon teemana on tänä vuonna ilmastonmuutos. Liikenteen osuus Suomen hiilidioksidipäästöistä on noin viidennes. Ilmastonmuutoksen hillitsemisen suurimmat haasteet liikennesektorilla liittyvät liikenteen määriin ja muotoihin. Ajoneuvoliikenteen kasvu erityisesti kaupunkiseuduilla on huolestuttavaa ilmaston kannalta. Ongelmana on myös yhä suurempien autojen, kuten kaupunkimaastureiden, kasvava kysyntä.

Vuonna 2005 ympäristöjärjestöt luovuttivat joukkoliikenneliput Shellin puheenjohtaja Jorma Ollilalle, liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huoviselle ja pituushyppääjä Tommi Evilälle.

Polkupyörälähetit ovat toimittaneet 60 euron arvoiset HKL:n matka- ja lahjakortit Eero Heinäluomalle ja Antti Tuiskulle. Itä-Lapin yrittäjänaisten puheenjohtaja Päivi Vallelle on toimitettu VR:n lahjakortti.

Lisätietoja:

- Leo Stranius, Suomen luonnonsuojeluliitto, leo.stranius@iki.fi, p. 040-754 7371

- Riitta Savikko, Maan ystävät, riitta.savikko@maanystavat,fi, p. 040-834 3997

- Hanna Kaisa Hellsten, Luonto-Liitto, hanna-kaisa.hellsten@luontoliitto.fi, p. 044-257 0174

kuuluu seuraaviin kategorioihin: