Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Yli tuhat turkistarhauksen kieltämistä vaativaa ihmistä marssi Helsingissä torstaina

Yli tuhat turkistarhauksen kieltämistä vaativaa ihmistä marssi Helsingissä torstaina

Kulkue toimitti eduskunnalle 200 000 nimen kansainvälisen vetoomuksen.

Tiedote 22.5.2015 (Animalia, Animal Eco, Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Oikeutta eläimille, Sey Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Vasemmistonuoret, Vegaaniliitto ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, Loomus ja Loomade Nimel.)

Turkistarhauksen vastainen mielenosoitus matkasi torstaina Senaatintorilta Kansalaistorille, jossa uudelle eduskunnalle toimitettiin 200 000 nimen kansainvälinen vetoomus. Samalla eduskunta sai maailman suurimman eläinoikeusjärjestö PETAn noin 20 000 nimen vetoomuksen. Molemmissa vaaditaan tiukoin sanoin Suomea lopettamaan turkistarhaus. Lisäksi Juha Sipilälle ja eduskunnalle on lähetetty tänään EU:n eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestön Eurogroup for Animalsin ja Fur Free Alliancen vetoomus Suomen turkistarhauksen kieltämiseksi.

Kansainvälisen vetoomuksen aloittajina oli pieni joukko kansalaisaloitteen hylkäämiseen pettyneitä yksityishenkilöitä yhdessä heidän muodostamansa Animal Eco -yhdistyksen kanssa.

"Halusimme tehdä asioille jotain, kun kansalaisaloitteen hylkääminen tuntui pahalta ja turkiseläinten kohtalo jäi kalvamaan mieltä. Suomessa ei ymmärretä millaisena häpeätahrana turkistarhausta monesti ulkomailla pidetään, ja siksi teimme vetoomuksesta kansainvälisen", kommentoi Heta Rousi, yksi vetoomuksen aloittajista.

"Turkistarhausasetuksen uudistuksen näyttäessä juuri nyt eläinsuojelunäkökulmasta todella huolestuttavalta, on vetoomuksen luovuttaminen uudelle eduskunnalle todella ajankohtainen ja tärkeä signaali. Suomessa ei tunnuta edelleenkään ymmärtävän, minkälaisia eettisiä johtopäätöksiä muu läntinen maailma on turkistarhauksesta tekemässä", Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara toteaa.

Useimmat mielenosoituksessa puhuneet kansanedustajat puhuivat vahvasti turkistarhauksen kieltämisen puolesta. Muun muassa Jaana Pelkonen (kok) kysyi väkijoukolta, kuinka moni heistä suostuisi elämään elämänsä alle neliömetrin verkkohäkissä. Sen sijaan vain vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ilmoittivat puolueidensa kannattavan turkistarhauksen kieltämistä.

Eduskunnalle puhui myös Kadri Taperson Viron Loomus-järjestöstä. Mielenosoitus oli ensimmäistä kertaa järjestetty yhdessä virolaisten ja suomalaisten järjestöjen kesken.

"Me emme puhu täällä vain Virosta ja Suomesta. Puhumme koko alueesta: Ruotsista, Norjasta, Latviasta, Liettuasta. Voin luvata, että nyt rakennetaan allianssi. Vaihdamme tietoja, strategioita, taistelemme yhdessä sen eteen, että turkistarhaus näissä maissa loppuu lähivuosina", Taperson kertoo. Hän myös mainitsi Viron ainoan suuren turkistarhan olevan suomalaisomistuksessa.

Mielenosoitus sai huomattavaa tukea suurilta kansainvälisiltä järjestöiltä. Tukensa järjestöjen tavoitteelle turkistarhauksen kieltämisestä Suomessa, joka on maailman suurimpia turkisten tuottajia, ilmaisivat tukiviesteissään PETA, ruotsalaiset Djurens Rätt ja Djurrättsalliansen, Kiinassa vaikuttava ACTAsia for Animals, hollantilainen turkiseläinten suojeluun keskittyvä järjestö Bont Voor Dieren sekä eurooppalaisten eläinsuojeluyhdistysten kattojärjestö Eurogroup for Animals ja maailman turkisvastaisten järjestöjen koalitio Fur Free Alliance. Mielenosoituksessa kuultiinkin myös ulkomaalaisten järjestöjen puheenvuoroja.

Tapahtuman järjestivät suomalaisjärjestöt Animalia, Animal Eco, Helsingin eläinsuojeluyhdistys, Luonto-Liitto, Maan ystävät, Oikeutta eläimille, Sey Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto, Vasemmistonuoret, Vegaaniliitto ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto sekä virolaiset Loomus ja Loomade Nimel.

Lisätiedot:
Turkistarhaukseen ja PETAan sekä muihin kansainvälisiin järjestöihin liittyvät kysymykset:
Salla Tuomivaara, toiminnanjohtaja, Animalia
salla.tuomivaara[at]animalia.fi, p. 050 384 5072

Viron turkistarhaukseen ja maiden väliseen yhteistyöhön liittyvät kysymykset (myös suomeksi):
Kadri Taperson, puheenjohtaja, Loomus
kadri[at]loomus.ee, p. +372 528 7566

Mielenosoitukseen liittyvät kysymykset:
Jarkko Minkovitsch, kampanjavastaava, Animalia
jarkko.minkovitsch[at]animalia.fi, p. 045 7750 1571

Vetoomukseen liittyvät kysymykset:
Heta Rousi
hrousi[at]gmail.com, p. 044 0358 501

 

22.05.2015