Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Yhdessä kevääseen – Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyy!

Yhdessä kevääseen – Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyy!

Etelä-Suomen leutojen ilmojen myötä rohkeimmat muuttolinnut ovat jo palanneet Suomeen. Varma kevään merkki on myös Luonto-Liiton Kevätseuranta.
Yhdessä kevääseen – Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyy!

Kuva: Antti Salovaara

Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Tämän vuoden teemana on “Yhdessä kevääseen”.

”Kevätluonto kuhisee yhteistyötä ja yhteiseloa. Monet linnut muuttavat parvissa, kasvit aloittavat yhteyttämisen, ja eläinmaailmassa kuhinaa aiheuttaa parin- ja pesäpaikan valinta. Pitenevä päivä ja ilmojen lämpeneminen innostavat ja piristävät myös meitä ihmisiä. Siksi tänä vuonna Kevätseurannassa tarkkailemme myös kevätluonnosta nauttivia piknikseurueita”, kertoo Kevätseurannan kampanjatyöntekijä Elina Silkelä Luonto-Liitosta.

Tämän kevään teeman mukaisesti havaintoja kerätään muun muassa kekomuurahaisista, hanhiparvista, kimalaisista ja kukkivista pajuista, teeren soitimesta sekä ihmisten piknikseurueista. Mukana on tietysti myös monta tuttua Kevätseurannan vakiolajia, kuten leskenlehti, sinivuokko, kiuru, sisilisko ja lepakko.

"Kannustamme kaikkia lähtemään yhdessä luontoon havainnoimaan kevään merkkejä. Ota kaveri, perhe, lapsenlapsi tai isovanhempi mukaasi retkelle – nautitaan keväästä yhdessä!", Silkelä kehottaa.

Kuka tahansa voi osallistua Kevätseurantaan, ja se on helppoa. Ensihavaintoja lajeista voi kirjata jo nyt. Lajien runsautta arvioidaan erityisinä Kevätseuranta-viikonloppuina pitkin kevättä. Ensimmäinen Kevätseuranta-viikonloppu on tuleva viikonloppu 11.–12.3. Siitä eteenpäin lajirunsautta tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 3.–4.6. asti. Havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Havainnot kirjataan osoitteessa www.kevatseuranta.fi, josta löytyy sekä sähköinen että tulostettava lomake. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-lomake, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Tulostettavat lomakkeet voi lähettää osoitteeseen: Luonto-Liitto, Annankatu 26 A, 00100 Helsinki.

Kannustamme jakamaan havaintoja ja keväisiä kuvia myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #kevätseuranta ja #yhdessäluontoon.

Luonto-Liitto toivottaa kaikki mukaan Kevätseurantaan!

Lisätiedot:

Malva Green, Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö, malva.green(at)luontoliitto.fi, puh. 044 045 8898

Elina Silkelä, Kevätseurannan kampanjatyöntekijä, elina.silkela(at)luontoliitto.fi

09.03.2017