Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Viileä ja kuiva sää hidastaa kevättä

Viileä ja kuiva sää hidastaa kevättä

Luonto-Liitto tiedottaa 18.5.2006

Luonto-Liitto sai kevätseurannan viidentenä seurantaviikonloppuna 13.-14.5. runsaasti havaintoja koleasta säästä huolimatta. Havaintojen perusteella viileys ja kuivuus rajoittavat nyt kevään edistymistä.

Kylmä sää hillitsi hyönteissyöjälintujen saapumista maahamme, mutta nopeimmat linnut ehtivät jo Lappiin saakka. Rovaniemellä nähtiin tervapääsky, mikä oli poikkeuksellinen havainto, koska edes Etelä-Suomen kaupungeissa ei vielä lentele yleisesti tervapääskyjä.

Moni on jännittänyt, käykö mustikan kukille huonosti kylmyyden takia. Näyttää siltä, että Keski- ja Pohjois-Suomessa, missä oli pakkasta, ei kukinta vielä ollut päässyt alkuun. Sen sijaan Etelä-Suomessa kukinta oli jo alkanut, mutta kunnon yöpakkasilta vältyttiin lähes täysin. Mustikan marjasadon onnistumiselle on tärkeää myös kukkia pölyttävien mesipistiäisten selviytyminen. Jos on jatkuvasti viileää, mesipistiäiset eivät lentele aktiivisesti, ja kukat jäävät pölyttämättä.

Koivun lehdet puhkesivat ja kasvoivat nopeasti viime viikonlopun sateiden ansiosta. Viileä sää ei niiden kasvua juuri hidasta. Etelä-Suomessa koivujen lehdet ovat jo suuria. Pohjois-Suomessa saadaan odottaa vielä viikko tai pari lehtien vihreyttä.

Käenkaali ei näyttäisi olevan juuri missään vielä yleinen. Se kukkii eri puolilla Etelä-Suomea aurinkoisilla paikoilla, mutta valtaosa käenkaalin kukista on vielä avautumatta.

Kevätseurannan osallistujilta tulee vuosi vuodelta enemmän havaintoja peltokortteesta, koska ihmiset tuntevat lajin entistä paremmin. Havaintoja tuli aina Inarista saakka, mikä on poikkeuksellista. Peltokorte näyttäisi olevan runsas Kuopion korkeudelle saakka.

Perhosista suruvaippa, kangasperhonen ja neitoperhonen ovat jo yleisiä eri puolilla Suomea, mutta esimerkiksi lanttuperhosesta tuli vain yksittäisiä havaintoja Jyväskylän korkeudelta saakka.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Olli Turunen, 040 755 3815
Laura Manninen, 050 3031840