Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Viikonlopun uusi lumipeite hidasti ennenaikaista kevättä

Viikonlopun uusi lumipeite hidasti ennenaikaista kevättä

Luonto-Liiton Kevätseurannan toinen seurantaviikonloppu oli luminen. Etuajassa saapunut kevät otti viikonloppuna hieman takapakkia. Lunta satoi ja yöllä pakkasti.

Luonto-Liitto tiedottaa 5.4.2012

”Kylmät ilmat ja etenkin uusi lumipeite ovat hidastaneet aikaisessa olleen kevään etenemistä. Osa kevätlajeista, kuten töyhtöhyyppä, saattaa hetkellisesti muuttaa takaisin etelämmäs.” kertoo Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen.

Viikonlopun lumisateista ja kylmästä säästä huolimatta havaintoja kirjattiin mukavaan tahtiin. Viikonloppu oli peipon juhlaa. Tähän mennessä peippohavaintoja on kirjattu noin 160 kappaletta. Viime viikon aikana laji on onnistunut levittäytymään kunnolla rannikkoalueilta sisämaahan. Runsaslukuisimpana peippo esiintyy maan lounaisosissa. Se on maamme yleisimpiä pesimälintuja.

Viikonlopun aikana kirjattiin paljon havaintoja myös sinivuokosta, joka on yksi varhaisimmista kevätkukkijoista. Sinivuokkoja on havaittu Kokemäen korkeudella saakka, mutta se ei esiinny runsaslukuisena vielä missään päin maata. Myös ensimmäiset havainnot kukkivista valkovuokoista tehtiin viikonlopun aikana Turun seudulla, mutta lajin runsastuminen odottaa vielä säiden lämpiämistä ja lumipeitteen ohenemista.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Seuraava Kevätseuranta-viikonloppu on 14.4.-15.4. Havaintoja kerätään 39 vakiolajin lisäksi seitsemästä teemalajista. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu alkaen 17.-18.3. aina 9.-10.6. asti.

Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle  www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Jenni Hämäläinen, Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava jenni.hamalainen(at)luontoliitto.fi, 040 562 5047

Lauri Kajander, Luonto-Liiton metsävastaava (Suo-teema), lauri.kajander(at)luontoliitto.fi, 045 117 9610

www.kevatseuranta.fi

www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta