Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Viikonloppuna tarkkaillaan kevättä

Viikonloppuna tarkkaillaan kevättä

Luonto-Liitto tiedottaa 13.5.2005

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Ensi viikonloppu on seurantaviikonloppu, ja Luonto-Liitto kannustaa suomalaisia keväthavaintojen tekemiseen.

Nyt on hyvä ajankohta tarkkailla kevätlajeja. Etelä-Suomessa kevätkasvien kukkiminen on runsaimmillaan. Hiirenkorvia, rentukoita, kimalaisia, nokkosperhosia, sammakonkutua, siilejä ja kesän ensimmäisiä hyttysiä on myös tavattu. Linnuista Etelä-Suomeen odotellaan muun muassa tervapääskyjä, Lappiin haarapääskyjä.

Kuka tahansa voi osallistua arvokkaaseen tiedon keräämiseen. Tiedot havainnoista tallennetaan Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Pitkien aikavälien seurantoja voidaan käyttää hyväksi tutkimuksessa, jossa vertaillaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina. Tietoja voidaan käyttää hyväksi myös esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Kevätseurantalomakkeen voi täyttää netissä (http://www.yle.fi/aamutv/luonto/) ja paperilomaketta voi tilata Luonto-Liitosta. Tämän vuoden uutuutena havaintoja voi ilmoittaa myös tekstiviestillä. Kevätseurantalajeihin voi tutustua osoitteessa http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

Kevätseurannassa tehdään yhteistyötä Yleisradion Aamu-tv:n kanssa. Kevään edistymisestä tiedotetaan lähetyksissä seurantaviikonlopun jälkeen.

Lisätiedot:

Olli Turunen, 040-7553815
Minna Ertimo, 050-4635750, minna.ertimo_ät_luontoliitto.fi
Outi Ovaskainen, 040-5707274
Laura Manninen, 050-3031840, laura.manninen_ät_luontoliitto.fi

www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

kuuluu seuraaviin kategorioihin: