Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Viikonloppuna tarkkaillaan kevättä

Viikonloppuna tarkkaillaan kevättä

Viikonloppuna tarkkaillaan kevättä

Luonto-Liitto tiedottaa 12.5.2006

Luonto-Liiton valtakunnallisessa kevätseurannassa tarkkaillaan 39 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Ensi viikonloppu on seurantaviikonloppu, ja Luonto-Liitto kannustaa suomalaisia keväthavaintojen tekemiseen.

 

Nyt on hyvä ajankohta tarkkailla kevätlajeja. Etelä-Suomessa kevätkasvien kukkiminen on runsaimmillaan. Jos viikonloppuna saadaan sadetta, kevään vihreys on parhaimmillaan. Myös Lappiin on odotettavissa lämpimien säiden ansioista keväistä tunnelmaa.

 

Viikonloppuna on odotettavissa hyönteissyöjälintujen, esimerkiksi kirjosiepon ja ja pääskyjen, rynnistys. Nyt on hyvä hetki myös yölaulajien kuulemiseen.

 

Tämän kevään erityisteemana ovat perhoset, ja kevätseurannassa tarkkaillaan muun muassa neito-, nokkos- ja sitruunaperhosia. Kaikkia kevätseurannan perhoslajeja voi nähdä jo koko esiintymisalueillaan. Muista perhoslajeista esimerkiksi aurora- ja kaaliperhoset ovat nyt lähdössä lentoon.

 

Kuka tahansa voi osallistua arvokkaaseen tiedon keräämiseen. Tiedot havainnoista tallennetaan Luonnontieteelliseen keskusmuseoon ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimuksessa. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

 

Kevätseurantalomakkeen voi täyttää netissä (http://www.yle.fi/aamutv/luonto/) ja havaintoja voi lähettää myös tekstiviesteillä ja sähköpostilla. Kevätseurantalajeihin voi tutustua osoitteessa http://www.luontoliitto.fi/kevatseuranta/

 

Lisätiedot:

 

Olli Turunen, 040-7553815

 

Laura Manninen, 050-3031840, laura.manninen_ät_luontoliitto.fi

 

www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

kuuluu seuraaviin kategorioihin: