Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Viikonloppuna kevättä seurataan perinnemaisemissa

Viikonloppuna kevättä seurataan perinnemaisemissa

Luonto-Liitto tiedottaa 7.5.2009

Luonto-Liitto kannustaa kaikkia ulkoilijoita tarkkailemaan tulevana viikonloppuna, miten pitkälle kevät on edennyt. Tänä keväänä seurataan erityisen tarkasti perinnemaisemien, kuten niittyjen ja ketojen heräämistä kevääseen. Perinnemaisemat ja niiden eliölajit ovat maankäytön muutosten vuoksi harvinaistuneet, ja tällä hetkellä Suomen uhanalaisista lajeista noin 28 % on maatalouden perinneympäristöjen asukkeja.

Luonto-Liiton perinteiseen Kevätseurantaan voivat osallistua kaikki luonnosta kiinnostuneet internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Kevätseuranta 2009 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisen perinnemaisemien hoitohankkeen kanssa.

Ensi viikonloppu on tämän kevään viides seurantaviikonloppu, ja nyt on monin paikoin paras aika nauttia kevätluonnosta.

– Lämpimillä kalliokedoilla ja pientareilla viihtyvien keto-orvokkien kukinta alkaa aivan näinä päivinä. Ensimmäiset havainnot on jo tehty, joten viikonloppuna on hyvä aika lähteä etsimään keto-orvokkeja. Jos nyt ei onnista, lisää havaintoja voi lähettää koko touko- ja kesäkuun ajan, kannustaa perinnemaisemahankkeen koordinaattori Katja Torkko Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Keto-orvokin tunnistaa pienestä koosta ja kolmivärisistä, violetti-kelta-valkoisista kukista. Sitä on varottava sekoittamasta yleisempään sukulaiseensa, kelta-valkoiseen pelto-orvokkiin. Seurannan tavoitteena on saada kukinnan alkamistietojen lisäksi myös uutta tietoa keto-orvokin levinneisyydestä.

– Muista perinnemaisemien seurantalajeista erityisesti haarapääskyt ovat nyt saapumassa Suomeen. Myös kuoveja ja kottaraisia voi nähdä lähes koko maassa. Nokkos- ja sitruunaperhosiakin on lämpiminä päivinä liikkeellä jo runsaasti, kertoo Kevätseuranta-koordinaattori Inka Plit.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7.55. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Kevätseurannan nettisivut (mm. tuoreita havaintoja ja karttoja):
www.luontoliitto.fi/kevatseuranta

Keto-orvokin levinneisyyskartta Luonnontieteellisen keskusmuseon Kasviatlaksessa:

Kevätseurantaretkiä ja muita Luonto-Liiton tapahtumia:

Inka Plit
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori