Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Viikonloppuna etsitään matelijoita ja sammakkoeläimiä

Viikonloppuna etsitään matelijoita ja sammakkoeläimiä

Luonto-Liitto tiedottaa 10.5.2007

Luonto-Liitto ja Suomen herpetologinen yhdistys toivovat yleisöltä havaintoja Suomen luonnonvaraisista matelijoista ja sammakkoeläimistä, jotka ovat Luonto-Liiton Kevätseurannan tämän vuoden teemana. Ensi viikonloppu 12.–13.5. on viides kevätseurantaviikonloppu, jolloin kannustetaan ihmisiä lähtemään luontoretkille ja kertomaan havainnoistaan.

Havainnointiaika on nyt parhaimmillaan, sillä sammakkoeläimet ja matelijat kerääntyvät hyville paikoille lämmittelemään ja lisääntymään. Niitä on keväällä helpompi löytää kuin myöhemmin kesällä, jolloin korkea kasvillisuus piilottaa eläimet tehokkaasti. Kevätseurannan teeman tavoitteena on haastaa ihmiset tutustumaan usein väheksyttyihin ja jopa pelättyihin matelijoihin ja sammakkoeläimiin.

Erityisen arvokkaita ovat havainnot harvinaisista tai huonommin tunnetuista lajeista, kuten rupiliskosta, viitasammakosta, kangaskäärmeestä ja vaskitsasta. Havainnot kaikista kymmenestä lajistamme ovat kuitenkin tervetulleita. Matelijoitamme ovat sisilisko, vaskitsa, kyy, rantakäärme sekä Ahvenanmaalla tavattava kangaskäärme. Sammakkoeläimiä ovat sammakko, viitasammakko, rupikonna, vesilisko ja rupilisko.

Ohjeet lajien tunnistamiseen ja havaintojen ilmoittamiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta. Yksittäisen havainnon ilmoittaminen on helppoa esimerkiksi tekstiviestillä. Lähetä viesti LUONTOpäivämäärä, paikkakunta, keväthavaintosi, nimesi ja yhteystietosi numeroon 17176. Viesti on normaalin tekstiviestin hintainen. Muita ilmoittamiskeinoja ovat nettilomake, paperilomake ja sähköposti. Kaikkien havaintoja palauttaneiden kesken arvotaan kiikarit.

Luonto-Liitto kerää havaintoja kesäkuun puoliväliin asti yhteistyössä Suomen herpetologisen yhdistyksen sekä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa. Kevätseurantatietokannan lisäksi havainnot tulevat tutkijoiden käyttöön muun muassa osana Suomen matelija- ja sammakkoeläinatlasta.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan 44 kasvi- ja eläinlajin yleistymistä kevään aikana. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon. YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7 uutisten jälkeen. Kevätseurantaa on tehty vuodesta 1961 lähtien.

Inka Plit (Kevätseuranta, luonnonharrastus)
Luonto-Liitto, kevätseurantasihteeri
etunimi.sukunimi@luontoliitto.fi, puh. 050 575 5081

Jarmo Saarikivi (matelija- ja sammakkoeläintieto)