Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Vihreää taloutta edistetään ympäristöveroilla

Vihreää taloutta edistetään ympäristöveroilla

Luonto-Liiton liittovaltuusto Ylöjärvellä 25.3.2007

Tuleva hallitus voi tehdä Suomesta ympäristötalouden kärkimaan ympäristöverotuksella, toteaa viikonloppuna kokoontunut Luonto-Liiton liittovaltuusto. Lupauksistaan huolimatta Vanhasen hallitus ei siihen kyennyt.

Toisin kuin valtiovarainministeriö toteaa (Yle24:n verkkouutiset 24.3.), vastuuta ympäristöystävällisistä valinnoista ei voi sälyttää yksin kuluttajan harteille. Yksittäisten ihmisten ratkaisut ovat merkittäviä, mutta on vastuunpakoilua päättäjiltä jättää ohjauskeinot käyttämättä.

�?Vaadimme johdonmukaista haittaverotusta. Valtiovarainministeriön linjaus  ympäristövastuun ulkoistamisesta kuluttajalle toimii yleistä saastuttaja maksaa -periaatetta vastaan�?, toteaa Luonto-Liiton liittovaltuusto.

Tuotteiden ympäristövaikutusten vertailu kaupassa on vaikeaa: riittäviä tietoja koko elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista ei vielä ole saatavilla läheskään kaikista tuotteista. Kuluttajan odotetaan huomioivan valinnoissaan myös kotimaisuuden, eettisyyden sekä sosiaaliset vaikutukset. Ympäristöhaittojen näkyminen tuotteen hinnassa ohjaa kuluttajien valintoja.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ekologisen kestävyyden saavuttaminen vaatii suuria rakenteellisia muutoksia. Verotuksen painopistettä tulee siirtää työn verotuksesta ympäristöhaittojen verotukseen. Kun hintaohjauksesta saatiin hyviä kokemuksia esimerkiksi lyijyttömän bensiinin käyttöönotossa, miksi näitä tehokkaita ohjauskeinoja jätettäisiin käyttämättä, kysyy Luonto-Liiton valtuusto.

Luonto-Liitto on vuonna 1943 perustettu lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö. Luonto-Liiton tavoitteena on vaikuttaa yhteiskuntaan siten, että luonnon monimuotoisuus säilyy ja luonnon itseisarvo tunnustetaan.

Lari Karreinen, varapuheenjohtaja, 0400 487 642, lari.karreinen_ät_luontoliitto.fi
Saara Susiluoma, puheenjohtaja, 044 5114546, saara.susiluoma_ät_luontoliitto.fi
Petra Yliportimo, pääsihteeri, 044 331 3431, petra.yliportimo_ät_luontoliitto.fi

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,