Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Vihertyneet metsät soivat linnunlaulua

Vihertyneet metsät soivat linnunlaulua

Lämmin sää sai luonnon ja sen havainnoijat liikkeelle Luonto-Liiton viidentenä Kevätseuranta-viikonlopuna 8.–9.5. Havaintoja tuli viikonlopun aikana yhteensä lähes 900.

Luonto-Liitto tiedottaa 12.5.2011

Valkovuokot olivat äitienpäivän kunniaksi kukintansa huipulla eteläpuolella maata, jossa maisema vihertyi myös koivujen puhjettua lehteen. Eniten havaintoja tulikin viikonlopun aikana koivun 1 cm mittaisista hiirenkorvista. Etelä-Suomessa on nähty jo sammakonkutuakin. Pohjois-Suomessa taas kevään ensimmäisiä peltokortteen itiötähkiä havaittiin Oulun korkeudella.

– Metsissä vuokkojen jälkeen kukkaan puhkeavat seuraavaksi käenkaali ja mustikka, jotka ovat jo aloittamassa kukintaansa eteläisimmässä Suomessa. Niiden jälkeen kukintavuorossa ovat kielo ja oravanmarja, Kevätseuranta-vastaava Maria Hällfors kertoo.

Myös metsän äänimaisema muuttuu yhä keväisemmäksi sirittäjän, pajulinnun ja peipon laulun täyttäessä tienoot. Myös käen kukuntaa on jo kuultu Etelä- ja Itä-Suomessa.

Kevätseurannan kummi, suunnistuksen maailmanmestari Minna Kauppi nauttii kevään merkkien ilmestymisestä.

- Vihertävät hiirenkorvat tekevät luonnosta ihan mielettömän hienon, ja sitten kun pääskysetkin tulevat paikalle, tietää varmasti että kohta lenkillä ei enää tarvita pitkähihaista, Minna Kauppi iloitsee.

Haarapääskyjä onkin jo nähty eri puolilla maata. Pohjoisin havainto on tullut Inarista asti, ja lajin voidaan odottaa runsastuvan lähiaikoina, kun hyönteissyöjälintujen muutto vilkastuu.

Seuraava Kevätseurantaviikonloppu on 21.-22.5. Tulevien viikkojen aikana koivujen vihreys etenee vauhdilla myös Pohjois-Suomeen. Monet linnut, kuten käki, rantasipi ja kirjosieppo, tulevat levittäytymään myös maan pohjoisosiin. Etelässä taas odotellaan tuomen kukintaa ja tervapääskyjen saapumista.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan. Kaikkien havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia retkeilykauppa Retkiaittaan. Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Suomen Lasten Luontokirjaa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä seurantaviikonloppujen jälkeisinä torstaina klo 7.45. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Lisätiedot ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan
nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Maria Hällfors