Perinnemaisemat ovat kulttuuriympäristöjä. Ne ovat muodostuneet ihmistoiminnan seurauksena satojen, jopa tuhansien vuosien kuluessa perinteisen maanviljelykulttuurin myötä. Perinnebiotooppeihin luetaan esimerkiksi useita erilaisia hakamaita, metsälaitumia, ketoja, niittyjä ja lehtoja. Määrittelytavasta riippuen erilaisia perinnebiotooppityyppejä arvioidaan Suomessa olevan jopa 40. Perinnemaisemat
Suomen perinnebiotooppien katoaminen alkoi jo 1800-luvun lopulla ja oli voimakkaimmillaan viime vuosisadan puolessa välissä. Pääsyynä tähän ovat Perinnemaisemat eivät säily ilman hoitamista, mikä käytännössä tarkoittaa laidunnusta tai niittoa. Monet arvokkaat perinnemaisemat ovat päässeet pusikoitumaan vuosikymmenten saatossa, joten hoitotyön alkuvaiheessa niiden ennallistaminen on välttämätöntä.” kertoo Eija Hagelberg Perinnemaisemayhdistys ry:stä.
Perinnemaisemien suojeluun sekä säilyttämiseen on kuitenkin herätty - vaikkakin verrattain myöhään. Hagelbergin mukaan perinnemaisemien säilyttäminen on tärkeää, sillä ne ovat sekä maisemallisesti että lajistollisesti monipuolisia luontokeitaita. “Perinnebiotoopit ovat monien uhanalaisten eliöiden elinympäristöjä. Unohtaa ei sovi myöskään kulttuuriperintöä, joka liittyy perinteiseen maatalouteen.”
Vakiolajien lisäksi Kevätseurantaan sisältyy kuusi perinnemaisemiin liittyvää teemalajia. Jo alkukeväästä seurasimme ensimmäisten joukossa kevätmuuttoaan tehnyttä kottaraista ja tällä hetkellä voimme tarkkailla niin kuovin tuloa kuin kimalaisten heräämistä. Vielä myöhemmin keväällä perinnemaisemille tyypilliset keto-orvokit sekä kullerot aloittavat kukintansa ja pääsemme seuraamaan perinnemaisemien tärkeitä ylläpitäjiä - lehmiä sekä lampaita laitumillaan.
Vaikka perinnemaisemat ovatkin täydessä kukoistuksessaan vasta myöhemmin keväällä, voit ottaa etumatkaa ja käydä kartoittamassa oman alueesi mahdollisia perinnebiotooppeja.www.kevatseuranta.fi.
Muistathan jakaa omia keväisiä kuviasi Instagramissa aihetunnisteella #kevätseuranta ja merkitä mukaan myös Kevätseurannan tilin @kevatseuranta sekä Luonto-Liiton tilin @luontoliitto. Jaamme Kevätseurannan tilillä joka sunnuntai kolme parasta keväistä kuvaa tarinoissa maininnan kera!