Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Venäläisviranomaisten kuulustelemat ympäristöaktivistit vaativat Hiipinätunturien suojelua

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri tiedottaa 8.8.2008

Suomalaiset, norjalaiset ja venäläiset nuoret tutustuivat eilen päättyneellä ympäristöleirillä Kuolan niemimaalla sijaitsevien Hiipinätunturien suojeluarvoihin. Alue on kasvillisuudeltaan ja geologisesti ainutlaatuinen. Erittäin mineraalirikasta aluetta uhkaavat kuitenkin uudet kaivokset, kontrolloimaton turismi sekä suunnitelmat rakentaa kaasuputki alueen läpi.

- Leirillä retkeilimme Hiipinätuntureilla ja kuulimme paikallisilta luonnonsuojelujärjestöiltä ja tutkijoilta suunnitelmista alueen suojelemiseksi. Myös monet paikalliset viranomaiset sekä Suomen ympäristöministeriö tukevat suojelua, mutta asia ei ole edennyt venäläishallinnossa, sanoo Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja Tarmo Saastamoinen.

Leiriläiset osallistuivat keskiviikkona läheisessä Apatiitin kaupungissa rauhalliseen tempaukseen, jossa kaupunkilaisille jaettiin tietoa alueen luonto- ja kulttuuriarvoista. Tempausta valvoivat paikalliset poliisit, jotka olivat myös etukäteen antaneet mielenosoitukselle luvan.

Paikalle osuneen maahanmuuttoviranomaisen mukaan ulkomaalaisilla leiriläisillä ei kuitenkaan ollut oikeutta osallistua tempaukseen, ja nuoret pyydettiin virastolle keskustelemaan asiasta. Tässä vaiheessa todettiin, ettei mielenosoitukseen osallistumisella ollut seuraamuksia. Illalla viranomaiset saapuivat silti leiripaikkaan jatkamaan kuulusteluja.

- Kolme virkamiestä maahanmuuttovirastolta huhki leirikeskuksessamme koko yön ja kirjasi tarkkaan ylös kuka ja milloin tempauksen oli järjestänyt, sanoo Tarmo Saastamoinen.

Kuulustelujen lopputuloksena oli 2000 ruplan eli 55 euron sakot 12 norjalaiselle ja suomalaiselle leiriläiselle.

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin, norjalaisen Natur og Ungdom ja venäläisen Priroda i Molodez -järjestöjen järjestämälle Barents Environmental Youth Campille osallistui yhteensä 30 nuorta.

Tarmo Saastamoinen, Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja, puh. 044 591 8131

Senni Luosujärvi, Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piirin sihteeri, puh. 0400 911 891

kuuluu seuraaviin kategorioihin: