Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Varo sademetsäpuuta puutarhakalusteissa

Varo sademetsäpuuta puutarhakalusteissa

Luonnonsuojelujärjestöt: Varo sademetsäpuuta puutarhakalusteissa, suosi eurooppalaista

Luonto-Liitto ja Maan ystävät tiedottavat 27.4.2006

Luonto-Liitto ja Maan ystävät varoittavat kuluttajia markkinoilla olevista, sademetsäpuusta tehdyistä puutarhakalusteista. Suuri osa "kovapuusta" valmistetuista kalusteista on peräisin Kaakkois-Aasiasta, jossa hakkuut hävittävät sademetsiä ja valtaosa puusta hakataan laittomasti ja salakuljetetaan maailmanmarkkinoille.

Järjestöt suosittelevat, että kuluttajat eivät ostaisi sademetsäpuusta valmistettuja tuotteita. Eurooppalaisista puulajeista kuten männystä tai saarnesta valmistetut tuotteet ovat suositeltavin vaihtoehto kalusteiden hankkimista harkitsevalle. Järjestöt kannustavat kuluttajia kyselemään ja antamaan palautetta kauppiaille eettisesti kestävistä tuotteista.

Kaikki tropiikista tuleva puu ei ole peräisin sademetsistä, vaan osa, kuten kumipuu, akaasia ja eukalyptus, on peräisin viljelmiltä. Nämä puulajit ovat parempi vaihtoehto kuin sademetsäpuut kuten kapur, keruing ja nyatoh, vaikka niihinkin voi liittyä metsien raivausta tai maakiistoja paikallisväestön ja viljelmäyhtiöiden välillä. Tiikki (teak) voi olla peräisin Burman sotilasjuntan hakkaamista luonnonmetsistä, eikä senkään käyttöä voi tällöin suositella.

"Sademetsien häviäminen on kaikkia suomalaisia koskettava ongelma. Sademetsäystävällinen kuluttaja jättää sademetsäpuun kaupan hyllylle. Mikäli kauppias ei osaa kertoa kovapuusta valmistetun tuotteen oikeaa puulajia ja alkuperää, kannattaa tuote jättää ostamatta", toteaa Niko Humalisto, Luonto-Liiton tropiikkikampanjan koordinaattori.

Luonto-Liitto ja Maan ystävät ovat uudistaneet kuluttajia ja kauppiaita palvelemaan perustetun verkkosivustonsa \"Tropiikin puutarhahuonekalut - pala sademetsää patiolla?\" (www.maanystavat.fi/tropiikki). Sivuille on mm. lisätty alkuperätietoja trooppisista puulajeista ja niiden uhanalaisuudesta. Yhdessä Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa järjestöt myös tekevät kyselyä kauppiaille näiden trooppisen puun käytöstä. Tulokset julkaistaan kuluttajille ystävällisessä muodossa toukokuun alussa.

Lisätietoa:

Niko Humalisto, Luonto-Liitto, 044 5666 551, niko.humalisto@luontoliitto.fi

Otto Miettinen, Maan ystävät, 050 551 4026, otto.miettinen@maanystavat.fi

Taustatietoa Kaakkois-Aasian sademetsistä

Kaakkois-Aasian sademetsät ovat yksi maailman kolmesta suuresta sademetsäalueesta Amazonin alueen ja Keski-Afrikan lisäksi. Maailman biodiversiteetistä valtaosa löytyy sademetsistä, ja lajimäärältään Kaakkois-Aasia on Amazonin alueen jälkeen toiseksi rikkain. Sen sademetsien eliöstöön kuuluvat mm. oranki, tiikeri, norsu ja maailman suurimmat kukat rafflesiat. Kaakkois-Aasian sademetsät katoavat suhteellisesti ottaen nopeimmin suurista sademetsäalueista, erityisesti Indonesiassa, jossa laittomien hakkuiden osuus on noin 80 % hakkuista. Alueen sademetsillä on tärkeä merkitys ilmastonmuutoksen torjumisessa, sillä alueen metsiin ja maaperään on sitoutunut valtavia määriä hiiltä, joka vapautuu metsiä hakattaessa. Puuntuotanto aiheuttaa myös sosiaalisia ongelmia, sillä iso osa sademetsäpuusta tulee konfliktialueilta kuten Indonesian Acehista, Papualta tai Malesian Sarawakista hakkuita vastustavan alkuperäiskansa penanien mailta.

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,