Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Varma kevään merkki: Luonto-Liiton Kevätseuranta alkaa pian!

Varma kevään merkki: Luonto-Liiton Kevätseuranta alkaa pian!

Luonto-Liitto tiedottaa 4.2.2013

Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta uhmaa lumikinoksia ja pakkaslukemia ja käynnistyy jälleen maaliskuun puolivälissä. Tämän vuoden Kevätseurannan teema on maa, vesi ja ilma.

Kevätseurannassa kevään etenemistä havainnoidaan tuttujen kasvi- ja eläinlajien avulla. Vakiolajeja on yhteensä 42, joiden lisäksi tänä vuonna havainnoidaan elotonta luontoa. Tarkkailun kohteina ovat jäiden lähtö, lumen sulaminen ja lämpötilan nousu. Näiden tekijöiden summa on kevään etenemisen kannalta erityisen tärkeä.

”Terminen kasvukausi alkaa vasta silloin, kun lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli viiden asteen. Lumipeite häviää usein 2–3 viikon kuluttua termisen kevään alkamisesta ja metsistä muutamaa viikkoa myöhemmin. Jäät lähtevät sisävesistä yleensä pian kasvukauden alkamisen jälkeen”, kertoo Kevätseuranta-vastaava
Jenni Hämäläinen Luonto-Liitosta.

Terminen kevät on vuodenajoistamme lyhyin ja se kestää vain 6–9 viikkoa.
Talvi on pisin terminen vuodenaikamme.

Kevään seurantaa kaikille

Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Havaintoja kerätään 42 vakiolajin lisäksi teemaan liittyvistä sääilmiöistä. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu. Ensimmäinen havaintoviikonloppu on 16.–17.3. ja viimeinen 8.–9.6.

Havaintoja voi antaa kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Kevättuuli on lasten oma kevätseuranta, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan tuttuun tapaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina kello 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle osoitteessa www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta. Galleriasta valitaan kuvia Ylen lähetyksiin.

Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan – tuhansia havaintoja Suomen kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961. Kaikki seurannassa tehdyt havainnot tallennetaan Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) tietokantaan. Havaintojen avulla pystytään vertailemaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina.

Jenni Hämäläinen
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto