Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Vapon vastuullisuuslupaukset eivät lopeta turpeenkaivuun ongelmia

Vapon vastuullisuuslupaukset eivät lopeta turpeenkaivuun ongelmia

Vapo Oy on kertonut panostavansa turpeenkaivuun vastuullisuuteen ja investoivansa vesiensuojeluun. Yritys pitää tänään 12. joulukuuta vastuullisuusseminaarin Helsingin Musiikkitalolla. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto arvioivat, että lupauksistaan huolimatta yhtiö jatkaa vesien ja suoluonnon turmelua.

Luonto-Liitto tiedottaa 12.12.2012

"Vapon vastuullisuuslupaukset sivuuttavat monta nykyisiin toimintatapoihin liittyvää ongelmaa, kuten lupahakemukset laajalti ojittamattomille soille ja ilmastopäästöjen kestämättömän tason. Vapo jättää myös kertomatta,
miksi se vasta nyt panostaa vesiensuojelutoimiin, joita turvekentillä pitäisi ympäristölupien mukaan jo olla käytössä", Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava kummastelee.

Vesien pilaantuminen jatkuu, sillä esimerkiksi rankkasateiden ja tulvien aikaiset vesistöpäästöt jäävät edelleen yleensä mittaamatta. Näistä voi muodostua jopa 90 prosenttia turvekentän päästöistä. Turvekenttää ympäröivistä eristysojista tulevat päästöt jäävät myös huomiotta.

“Monilla turvekentillä ei noudateta edes ympäristölupien vaatimuksia. Tämä on käynyt ilmi esimerkiksi Saarijärven reitillä ja Etelä-Pohjanmaalla tehdyissä selvityksissä. Vastuullisuudella ei voi paljoa kehua, jos kyse on lähinnä siitä,
että yritetään saada toiminta edes ympäristölainsäädännön edellyttämälle tasolle”, Sulkava ruotii.

Vapo ei ole myöskään jättämässä ojittamattomia suoalueita rauhaan. Suomen soita on ojitettu niin paljon, ettei täysin luonnontilaisia soita enää ole suurimmassa osassa maata. Siksi osittain ojittamattomat suotkin ovat arvokkaita. Vapo hakee silti näille alueille jatkuvasti uusia turpeenkaivuulupia.

Luontojärjestöt muistuttavat, että turpeenkaivuu on soille ja niiden muulle käytölle tuhoisaa. Siitä aiheutuu suuria päästöjä niin vesistöihin kuin ilmakehäänkin. Nykytekniikka ei kykene näiden ongelmien korjaamiseen. Luontojärjestöt ovatkin esittäneet suunnitelmallista turpeenpoltosta luopumista vuoteen 2020 mennessä.

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto kertovat tänään kello 12 alkaen Helsingin Musiikkitalon edustalla Vapon vastuullisuuslupauksien ongelmista seminaarin osallistujille.

Risto Sulkava
puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto

Lauri Kajander
metsävastaava, Luonto-Liitto