Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Valtiovarainministeriö sinetöimässä metsälajien massasukupuuton

Valtiovarainministeriö sinetöimässä metsälajien massasukupuuton

Luonto-Liitto tiedottaa 14.3.2008

Jos hallituksen tällä viikolla tekemä päätös Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma METSO:n rahoituskehyksestä toteutuu, metsistämme kuolee jo lähitulevaisuudessa useita satoja eliölajeja sukupuuttoon. Päätös käytännössä puolittaa luonnonsuojelualueiden hankintaan käytettävät varat nykytasosta. Tulevan METSO-ohjelman rahoitus on niin niukka, ettei nykyisillä metsämaan hinnoilla pystytä ostamaan uusia suojelualueita alkuunkaan riittävästi.

METSO-työryhmä esitti uusien suojelualueiden hankintaan käytettäväksi vuosittain vähintään noin 90 miljoonaa euroa, mutta valtiovarainministeriö leikkasi tästä pois lähes 70 %. Samaan aikaan yliasiamies Esko Ahon työryhmän satojen miljoonien eurojen rahoitusesitykset puuntuotannon tehostamiseksi menivät läpi sellaisenaan kehysriihessä.

-Suomessa istuu tällä hetkellä luonnonarvoista piittaamattomin hallitus miesmuistiin. Luonnonsuojelu on kokenut täydellisen inflaation virallisessa ympäristöpolitiikassa. Hakkuita ollaan nostamassa nykyisestä Suomen ennätystasosta vielä 25 % ja samalla metsiensuojelulta viedään käytännössä mielekkäät edellytykset kokonaan, toteaa Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Luonto-Liiton mielestä kaikille kuuluva perustuslaillinen vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta testataankin viimeistään nyt. METSO:n yhteydessä on korostettu toistuvasti sitä, että metsien suojelun täytyy perustua maanomistajien täyteen vapaaehtoisuuteen ja heille maksettaviin kunnollisiin korvauksiin.

-Koska rahaa ohjelman toteutukseen ei saatu riittävästi, todellinen vapaaehtoisuus tarkoittaa nyt sitä, että suuret maanomistajat kuten valtio, metsäyhtiöt, kunnat ja yhteisöt suojelevat metsiään korvauksetta, vaatii Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Mauno Särkkä.

Luonto-Liiton mielestä Etelä-Suomen valtionmailta tulee rajata vajaat sata tuhatta hehtaaria metsää suojeluun. Samalla järjestö varoittaa, että jatkuva luonnonsuojeluvelvoitteista luistaminen johtaa väistämättä metsäkonflikteihin Etelä-Suomessa.

-Suomalaisen metsäluonnon ja sille tyypillisten eliölajien hävittämistä luonnonsuojelijat eivät tule katselemaan sivusta kaikessa hiljaisuudessa. Niiden olemassaolon oikeutta tullaan puolustamaan viimeiseen saakka, vakuuttaa Mustonen.

Risto Mustonen

metsävastaava