Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Valtionmetsien hakkuita Länsi-Suomessa vähennettävä

Valtionmetsien hakkuita Länsi-Suomessa vähennettävä

Luonto-Liitto tiedottaa 5.3.2009

Metsähallitus on ylittänyt sovitun puolen miljoonan kuutiometrin hakkuutavoitteen Länsi-Suomen valtionmailla. Tavoite on ylitetty noin 70 000 kuutiometrillä vuodessa. Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto esittävät valtionmetsien hakkuita laskettavaksi 450 000 kuutioon. Hakkuita tulisi lisäksi suunnata avohakkuiden sijasta metsien ensiharvennuksiin.

”On tyrmistyttävää, että Metsähallitus on omavaltaisesti lisännyt valtionmetsien hakkuita Länsi-Suomessa”, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Risto Mustonen.

Metsähallitus on juuri aloittamassa Länsi-Suomen luonnonvarasuunnitelman välitarkastuksen, jossa uusista hakkuutavoitteista päätetään. Suunnitelma koskee Länsi-Suomen läänin, Hämeen ja Uudenmaan valtionmaita.

”Perusteluina hakkuumäärän laskemiselle on metsäteollisuuden vähenevä puuntarve sekä metsiin sitoutuvan hiilimäärän kasvattaminen. Maltillisemmat hakkuumäärät mahdollistavat matkailuelinkeinon, virkistyskäytön ja luonnonsuojelun tarpeiden paremman huomioinnin. Tämä vähentäisi valtion hakkuiden aiheuttamia konflikteja”, arvelee Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Hakkuiden vähentämisen lisäksi luonnonsuojelujärjestöt esittävät valtion metsien lisäsuojelua. Esimerkiksi alueellisesti uhanalainen kuukkeli kaipaa valtion maille omaa suojeluohjelmaa. Kuukkelin vaatiman metsäpeitteen säilyttäminen edistäisi myös metsien maisema-, riista- ja virkistysarvojen säilymistä.

Järjestöt esittävät valtion omistamien soiden hyödyntämistä hiilivarastoina. Suot ovat korvaamattomia hiilivarastoja ja niiden säilyttäminen hidastaa ilmastonmuutosta. Kyseiset, ojittamattomat tai ojittamattomia osia sisältävät suot tulee siirtää Metsähallituksen Luontopalveluiden hallintaan. Samalla tulee aloittaa epäonnistuneisiin suo-ojituksiin ja uhanalaisiin suotyyppeihin kohdistuva laajamittainen soiden ennallistaminen eli soille tehtyjen ojien tukkiminen. Valtion omistamien soiden lisäsuojelu ja ennallistaminen on perusteltua myös soiden monimuotoisuuden ja virkistysarvojen turvaamisen sekä tulvien torjumisen vuoksi.

Lisätietoja:
Risto Sulkava, puheenjohtaja, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 050-5602113 (tavoitettavissa klo 9-12)
Harri Hölttä, metsäasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, puh. 040-722 9224
Risto Mustonen, metsävastaava, Luonto-Liitto, puh. 0400-687 856