Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Valkovuokot ja västäräkit kertoivat kevään etenemisestä

Valkovuokot ja västäräkit kertoivat kevään etenemisestä

Luonto-Liitto tiedottaa 30.4.2009

Kevät eteni suurin harppauksin Luonto-Liiton Kevätseurannan neljäntenä seurantaviikonloppuna 25.–26.4. Pitkän kylmän kauden jälkeen sää lämpeni nopeasti, ja havaintoja Kevätseurannan lajeista tuli jälleen runsaasti. Etelä-Suomessa ihastellaan nyt erityisesti valkovuokkoja ja kurnuttavia sammakoita, pohjoisempana taas on tervehditty esimerkiksi västäräkkejä ja nokkosperhosia.

Tämän vuoden teemaan, perinnemaisemiin, liittyvistä lajeista kiuruja, kottaraisia ja tuulihaukkoja voi jo nähdä lähes koko maassa. Myös kuovit ovat runsastuneet ja edenneet Rovaniemen korkeudelle saakka.

– Lähiaikoina kannattaa Etelä-Suomessa suunnata lämpimille kalliokedoille etsimään kukkivia keto-orvokkeja. Samalla voi löytää perhosia, kimalaisia tai vaikka auringossa lämmittelevän sisiliskon, vinkkaa perinnemaisemahankkeen koordinaattori Katja Torkko Suomen luonnonsuojeluliitosta. Kevätseuranta 2009 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja VR:n yhteisen perinnemaisemien hoitohankkeen kanssa.

Kevätluonnossa eletään muutenkin vilkasta aikaa. Etelässä leskenlehtien ja sinivuokkojen seuraan on liittynyt valkovuokkoja, peltokortteita ja ensimmäinen rentukkakin havaittiin Varsinais-Suomen Kaarinassa. Sammakot ovat aloittaneet soidinmenonsa kutulampien vapauduttua jäästä. Perhoset ja kimalaiset ovat paikoin jo runsaita, ja myös siilejä, lepakoita ja käärmeitä on herännyt talvihorroksestaan. Muuttolinnuista uusia tulokkaita ovat ensimmäiset haarapääskyt ja kirjosiepot.

Pohjoisessakin kevät on edennyt, vaikka laajat alueet erityisesti Lapissa ovat yhä lumen peitossa. Leskenlehtien, nokkosperhosten ja mantukimalaisten herääminen on ilahduttanut kevään tarkkailijoita jo Kemi-Joensuu -linjan korkeudelle saakka. Lisäksi monet muuttolinnut, kuten naurulokit, punakylkirastaat ja västäräkit ovat viimeisten kahden viikon aikana levittäytyneet nopeasti kohti pohjoista. Viikonlopun pohjoisin västäräkki havaittiin Rovaniemellä.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan seurantalajeista Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina klo 7.55. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Inka Plit
Luonto-Liitto, Kevätseuranta-koordinaattori
inka.plit(at)luontoliitto.fi, puh. 050 5755081

Katja Torkko (perinnemaisema-tieto)