Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Valkovuokkoja, kirjosieppoja ja pieniä koivunlehtiä – kevät on täällä!

Valkovuokkoja, kirjosieppoja ja pieniä koivunlehtiä – kevät on täällä!

Kevät on kuronut aikatauluaan umpeen ja etenee nyt normaaliin tahtiinsa.
Valkovuokkoja, kirjosieppoja ja pieniä koivunlehtiä – kevät on täällä!

Kuva: Hanna Heikkilä

Luonto-Liitto tiedottaa 16.5.2013

Myöhäistä kevättä on kurottu umpeen suurin harppauksin viime viikkoina. Tällä hetkellä kevään eteneminen kulkee pitkälti normaalissa uomassaan. Äitienpäiväviikonloppuna saatiin tyypilliseen tapaan nauttia kauniin valkoisista valkovuokkomeristä, jotka kukoistavat runsaina maan etelä- ja keskiosissa.

“Kauniit valkovuokot liittyvät vahvasti kevääseen, ja odotan niitä joka vuosi. Keräsimme niitä äidille toukokuussa äitienpäivänä”, kuvailee laulaja-näyttelijä Reeta Vestman rakkaimpia kevätmuistojaan.

Maisema alkaa saada vihreän sävyjä enemmänkin, sillä puiden oksat kasvattavat pian lehdet oksiinsa. Koivunlehdet ovatkin jo hiirenkorvilla, ja lehdet saavuttavat normaalin kokonsa lähipäivinä.

Kirjosiepot ovat matkanneet Kittilän korkeudelle saakka. Öiset laulukonsertit paranevat päivä päivältä, kun lintujen kevätmuutto jatkuu ja uusia laulajia saapuu.

”Nyt on se aika vuodesta, kun kannattaa mennä aamuyöllä nauttimaan valoisista öistä ja lintujen järjestämistä ainutlaatuisista yökonserteista. Ne ovat juuri nyt hienommillaan”, sanoo Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen Luonto-Liitosta.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurannassa kerätään havaintoja 41 vakiolajin lisäksi elottoman luonnon ilmiöistä. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu 8.–9.6. asti, yhteensä seitsemänä viikonloppuna. Seuraava seurantaviikonloppu on 25.–26.5. Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan verkko- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen
Luontoon -sivustolle  www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen ja tiedot seurattavista lajeista löytyvät Kevätseurannan verkkosivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Jenni Hämäläinen

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto