Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotus esitellään tänään Metsäjuhlassa Puolangalla

Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotus esitellään tänään Metsäjuhlassa Puolangalla

Luonto-Liitto ja Mustarinda-seura järjestävät elämyksellisen Metsäjuhla-tapahtuman Paljakan tutkimusmetsässä tänään klo 13–19. Kaikenikäisten ilmainen retkitapahtuma tutustuttaa kävijät Paljakan tutkimusmetsän luontoon ja pohjoiseen metsäkulttuuriin. Järjestöjen ja Nature Point Paljakan Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotus esitellään yleisölle klo 17.

Luonto-Liitto tiedottaa 12.7.2012

Metsäjuhlan ohjelmassa on opastettuja luontoretkiä, valvottua luonto-ohjelmaa lapsille sekä tutustuminen Metlan ympäristönäytepankin näyttelyyn. Kodassa on tarjolla kahvia ja tikkupullan paistoa. Osallistujilla on myös mahdollisuus grillata omia eväitään. Juhlaan pyydetään varustautumaan sään mukaan. Slaavilaiseen kansantarinaan perustuva teatteriesitys noita Baba-Jagasta ja muodonmuutoksista esitetään klo 16.30.

Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotusta esitellään klo 17–19. Kansallispuistoehdotuksen ovat valmistelleet Kainuun luonnonsuojelupiiri, Luonto-Liitto, Mustarinda-seura ja Nature Point Paljakka. Esitetty kansallispuisto sisältää valtion ja UPM:n omistamia maita Paljakan luonnonpuiston itä- ja eteläpuolella, Säkkisenlatvansuon, Peuravaaran ja Vorlokin Natura 2000 -alueet sekä jälkimmäiseen liittyvän valtion omistaman Kokkoharjun alueen.

Kansallispuistoehdotuksen esittelytilaisuuteen on kutsuttu eri sidosryhmien edustajia, ja yleisöllä on mahdollisuus esittää mielipiteitä ehdotuksesta. Tilaisuuden jälkeen myös uudet tahot voivat allekirjoittaa esityksen.

Kansainvälisiä näkökulmia metsäkulttuuriin ja ympäristökasvatukseen

Taide- ja luontokeskus Mustarindassa viikon viettäneet suomalaiset, virolaiset, venäläiset ja valkovenäläiset nuoret ympäristötoimijat ovat tutustuneet Paljakan luontoon sekä alueen luontomatkailuun ja sen kehittämismahdollisuuksiin. Osallistujat ovat kahden päivän pituisissa työpajoissa valmistelleet Metsäjuhlan ohjelmaa. Samalla leiriläiset ovat jakaneet kokemuksia eri maiden ympäristökasvatus- ja metsiensuojelutyön eroavaisuuksista ja toimintamahdollisuuksista.

Leirille osallistunut valkovenäläinen Katerina Borsuk inspiroitui leirin aikana tehdystä suoretkestä. "Meillä oli mahdollisuus aistia metsä, kun kuljimme suolla ympäristöä kosketellen. Myös teltassa nukkuminen on ollut uusi kokemus", Borsuk kertoo.

"Alueella on säästynyt Suomen mittapuussa hämmästyttävän hienoja metsäalueita. On ollut hienoa havaita, että myös muiden maiden osallistujat osaavat arvostaa aluetta", kuvailee leirillä metsäretkiä vetänyt Luonto-Liiton Teemu Mustasaari.

“Discover the Old-Growth Forest" -leiri on osa Luonto-Liiton vuonna 2009 alkanutta yhteistyöhanketta, joka edistää kestävää luontomatkailua nuorten sekä kansalaisjärjestöjen keskuudessa Luoteis-Venäjällä. Leiri järjestetään Euroopan komission Youth in Action -ohjelman tuella.

Ohjelma

Metsäjuhla – Silva Festum,
torstaina 12. heinäkuuta klo 13–19.

Paikka: Metlan ympäristönäytepankki, Latvantie 55, Puolanka.

klo 13 ja 15: Opastettuja luontoretkiä Paljakan tutkimusmetsään
(kesto noin 1 h 30 min).
klo 13–19: Ohjattua luonto-ohjelmaa lapsille ympäristönäytepankin pihalla.
klo 16.30: Teatteriesitys Baba-Jagasta ja muodonmuutoksista
(slaavilaisen kansantarinan pohjalta, kesto noin 15 min).
klo 17–19: Järjestöjen ja Nature Point Paljakan Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotuksen esittelytilaisuus ympäristönäytepankin auditoriossa.

Lisätiedot:

Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotuksen yhteyshenkilö:
Antti Majava, Mustarinda-seura, puh. 0400 655 883

Metsäjuhla ja kansainvälinen leiri:
Senni Luosujärvi, Luonto-Liitto ry, puh. 0400 911 891

Kansallispuistoehdotus ladattavissa:
http://metsablogi.files.wordpress.com/2012/06/ehdotus-vaara-kainuun-kansallispuisto_12-7-2012.pdf

Karttarajaus ladattavissa:
http://metsablogi.files.wordpress.com/2012/06/alustava_esitys_vaara-kainuun_kp_kartta_2.jpeg

Lisätietoja Metsäjuhlan ohjelmasta ja saapumisohjeet:
http://metsablogi.wordpress.com/2012/06/29/metsajuhla-12-7-silva-festum/

Julkaisuvapaita kuvia:
Kuvia ehdotetulta Kansallispuistoalueelta:
https://picasaweb.google.com/115193960351920303775/PaljakanTutkimusmetsa?authuser=0&authkey=Gv1sRgCN3BhseFkrubAw&feat=directlink

Kuvia metsäleiristä:
https://picasaweb.google.com/115193960351920303775/KansainvalinenMetsaleiriHyrynsalmella?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLqIopH747neGA&feat=directlink

Kuvia Metsäjuhlasta ja Kansallispuistoehdotuksen esittelytilaisuudesta on noudettavissa 13.7 aamulla osoitteesta: https://picasaweb.google.com/115193960351920303775/KansainvalinenMetsaleiriHyrynsalmella?authuser=0&authkey=Gv1sRgCLqIopH747neGA&feat=directlink

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,