Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Vaara-Kainuun arvometsille etsitään kansallispuiston sijaan muita suojelukeinoja

Vaara-Kainuun arvometsille etsitään kansallispuiston sijaan muita suojelukeinoja

Kainuun luonnonsuojelupiiri, Luonto-Liitto, Mustarinda-seura ja Nature Point Paljakka pahoittelevat, ettei heidän Vaara-Kainuun kansallispuistoaloitteensa edennyt ympäristöministeriön arvioinnista jatkoselvitykseen. Selvitettäväksi valittiin Käsivarren suurtuntureiden, Olvassuon, Etelä-Konneveden ja Teijon kansallispuistohankkeet.

Luonto-Liitto tiedottaa 28.11.2012

”Vaara-Kainuun kansallispuistoaloite täyttää luonnonsuojelulain vaatimukset ja myös Hyrynsalmen ja Ristijärven kunnat antoivat tukensa aloitteelle. Toivomme, että työtä Suomen kansallispuistoverkoston täydentämiseksi jatketaan ja että nyt arvioidut hankkeet pysyvät keskustelussa mukana”, sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Lauri Kajander.

Järjestöt ja Nature Point Paljakka pyytävät ympäristöhallintoa selvittämään mahdollisuudet perustaa ehdotetun kansallispuiston suojelemattomista osa-alueista valtion suojelualueita.

”Tällä hallituskaudella on valmisteilla 20 000 hehtaaria metsien lisäsuojelua valtion ja muiden julkisyhteisöjen mailla. Muun muassa Paljakan tutkimusmetsällä on valtakunnallisesti merkittäviä suojeluarvoja, jotka tulisi huomioida näissä suojelutoimissa”, Kajander sanoo.

”Kansallispuistoksi esittämämme alueen itäosaa uhkaavat parhaillaankin Metsähallituksen hakkuusuunnitelmat. Avohakkuita on tulossa luonnontilaista Löytösuota ympäröiviin vanhoihin metsiin, UKK-reitin ja suojelualueen välittömään läheisyyteen. Alueelle on jo rakennettu talvitie”, Kajander jatkaa.

Osa esitetyn kansallispuiston alueista sijaitsee UPM-Kymmenen mailla. Järjestöt esittävät UPM:lle, että se suojelisi kansallispuistoesitykseen sisältyvät alueet joko omalla päätöksellä tai myymällä niitä METSO-ohjelman kautta valtiolle. Nämä palstat ovat tärkeitä puistoalueen maisemallisen eheyden ja ekologisen kytkeytyneisyyden kannalta.

Kunnat ja maakuntaliitto voisivat turvata ehdotetun kansallispuiston luonto- ja virkistysarvot huomioimalla ne kaavoituksessa. Metsähallituksen Kainuun luonnonvarasuunnitelman (LVS) uusimisen yhteydessä kunnat voivat myös vaikuttaa siihen, että kansallispuistoesityksen valtion omistamat osa-alueet saadaan pois metsätalouskäytöstä. Metsähallitukselta ja UPM:ltä pyydetään pidättäytymistä luontoarvoja heikentävistä hakkuista.

”Luontomatkailun ja virkistyskäytön kannalta on erittäin tärkeää säilyttää Paljakan luonnonpuistoa ympäröivät vanhan metsän alueet. Näiden alueiden pysyvä suojelu loisi vakaammat puitteet alueen matkailutoimijoille ja mahdollistaisi kansallispuiston perustamisen joskus tulevaisuudessa”, sanoo Mustarinda-seuran Antti Majava.


Lisätiedot:
Lauri Kajander,
metsävastaava, Luonto-Liitto
puh. 045 1179 610

Antti Majava,
hallituksen jäsen, Mustarinda-seura
puh. 040 0655 883


Ympäristöministeriön tiedote kansallispuistopäätöksestä:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=424830&lan=fi&clan=fi


Vaara-Kainuun kansallispuistoesitys ja kannanotot netissä:
http://www.luontoliitto.fi/metsa/ajankohtaista/esitys-vaara-kainuun-kansallispuistoksi-79

Julkaisuvapaita kuvia esitetyn kansallispuiston alueelta:
https://picasaweb.google.com/115193960351920303775/VaaraKainuunKansallispuistoesitys

Tiedote kansallispuistoesityksestä 2.8.2012
http://www.luontoliitto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/avaara-kainuun-kansallispuistoesitys-sai-553

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,
« heinäkuu 2022 »
heinäkuu
matiketopelasu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Luonto-Liitto Facebookissa

Sll:n logo