Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Uhanalaisen suden salametsästystapaukset vaativat perusteellista tutkintaa

Uhanalaisen suden salametsästystapaukset vaativat perusteellista tutkintaa

Luonto-Liitto on seurannut uutisointia Perhon laittoman sudenmetsästystapauksen sekä Sonkajärven epäillyn laittoman susijahdin viranomaistyöstä. Luonto-Liitto on tyytyväinen poliisin, rajavartiolaitoksen ja Metsähallituksen erävalvonnan toimintaan tapauksissa tähän saakka.

Luonto-Liitto tiedottaa 29.1.2013

Susien salametsästäjät tulisi myös tuomita törkeästä metsästysrikoksesta.

"Pari vuotta sitten susien salametsästys kirjattiin rikoslakiin törkeäksi metsästysrikokseksi. On erittäin hyvä, että viranomaiset ovat alkaneet suhtautua asiaan vakavasti. Salametsästys on Suomen erittäin uhanalaisen suden suurin uhka”, sanoo Luonto-Liiton susiryhmän tuore puheenjohtaja Jaana Julin.

Suomen susikanta on puolittunut reilun viiden vuoden aikana. Susia oli viime talven lumijälkien perusteella tehdyn Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen arvion mukaan enää noin 150–160, kun vuonna 2006 susia oli liki 300. Koska kannankasvun mahdollistavat olosuhteet ovat olemassa, tutkijoiden mukaan selittämätön kannan pieneneminen johtuu laittomasta ja laajamittaisesta salametsästyksestä.

Lisäksi Luonto-Liittoon tuleva runsas kansalaispalaute kertoo salametsästyksen yleisyydestä Suomessa.

"Ihmiset eivät uskalla puhua salametsästystapauksista kotipaikkakunnillaan. Perhon ja Sonkajärven tapaukset antavat kuitenkin toivoa siitä, että yleinen asennoituminen suden salametsästykseen puuttumiseen paikallisesti on harpannut ison askeleen eteenpäin", sanoo Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta.

Luonto-Liiton susiryhmä on kampanjoinut vuodesta 2008 alkaen Salakaadot seis -kampanjallaan susien salametsästykseen puuttumiseksi ja laittomuuksien kitkemiseksi.

Jaana Julin
Luonto-Liiton susiryhmän puheenjohtaja