Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Turkisteollisuus kiellettävä! -mielenilmaus 22.2. Helsingissä - Järjestöt vaativat ministeri Sirkka-Liisa Anttilan eroa

Turkisteollisuus kiellettävä! -mielenilmaus 22.2. Helsingissä - Järjestöt vaativat ministeri Sirkka-Liisa Anttilan eroa

Oikeutta Eläimille -yhdistys, Eläinoikeusyhdistys Fauna, Maan ystävät, Luonto-Liitto ja Pelastetaan koirat järjestävät yhteisen mielenilmauksen turkistarhauksen kieltämiseksi. Facebook-tapahtuman mukaan mielenosoitukseen oli sunnuntai-iltaan mennessä ilmoittautunut yli 800 ihmistä [1] ja turkistarhaus historiaan -ryhmään oli liittynyt jo yli 20 000 jäsentä [2].

Luonto-Liitto tiedottaa 22.2.2010

Mielenosoituksen yhteydessä luovutetaan maa- ja metsätalousministeriölle vetoomus, jossa vaaditaan Sirkka-Liisa Anttilan eroa. Vetoomukseen on kerätty tähän mennessä yli 7000 nimeä.

Viime päivien turkistarhakohu on jo kolmas eläinten huonoja oloja koskeva paljastus lyhyen ajan kuluessa. Oikeutta Eläimille -yhdistys on aiemmin tuonut julki karua kuvamateriaalia myös muiden tuotantoeläinten oloista. Ministeri Anttila on siirtänyt kaiken aikaa vastuunsa muille tahoille.

Tuoreimmat paljastukset tuovat esille turkiseläinten julmia laiminlyöntejä ja virikkeettömän elinympäristön. Eläinsuojelulain mukaan eläintenpidossa on huomioitava eläinten käyttäytymistarpeet. Julkaistun materiaalin perusteella on selvää, että turkistarhoilla eläimet eivät voi toteuttaa alkeellisimpiakaan käyttäytymistarpeitaan.

- Kun monissa muissa maissa turkistarhaus kielletään eläinsuojelullisista syistä, myöntää maa- ja metsätalousministeriö turkistarhoille miljoonia euroja erilaisin avustuksin, hämmästelee Elina Harju Faunasta.

Samaan aikaan kun pitäisi panostaa eläinten hyvinvointiin ja ympäristöasioihin, maa- ja metsätalousministeriö myöntää esimerkiksi Satafood Kehittämisyhdistykselle sianlihan menekinedistämiseen tähtäävälle possupedia.fi -kampanjalle lisärahoitusta yli 130 000 euroa [3]. Yhteensä kampanjalle on myönnetty jo lähes 400 000 euroa ministeriön avustuksia.

- Eläinten hyvinvointia koskevien laiminlyöntien lisäksi ministeri Anttila on hidastanut saimaannorpan suojelua ja esittänyt metsästyksen hyväksymistä kansallispuistoissa. Ministeri on myös ollut välinpitämätön maatalouden päästöjen rajoittamisen ja metsien suojelun edistämisen suhteen, huomauttaa Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

- Eläinten hyvinvointia ja turkistarhausta ei voi mitenkään sovittaa yhteen. Turkistarhaus tulisi kieltää välittömästi, tiivistää Janna Rancken Oikeutta Eläimille -yhdistyksestä.

Ainoa tapa lopettaa turkiseläinten kärsimys on turkistarhauskielto.

Kulkue lähtee maanantaina 22.2. klo 14.00 Helsingin Kolmen sepän aukiolta päätyen maa- ja metsätalousministeriölle osoitteeseen Hallituskatu 3.


Lisätietoja:

Janna Rancken, Oikeutta Eläimille –yhdistyksen tiedottaja, puh. 041-781 3028
Elina Harju, Eläinoikeusyhdistys Fauna ry:n tiedottaja, puh. 044-990 1600
Leo Stranius, Luonto-Liiton pääsihteeri, puh. 040-754 7371
Tiina Ahokas, Maan ystävien puheenjohtaja, puh. 040-8268421
Minna Rokala, Pelastetaan koirat ry:n puheenjohtaja, 040-823 5757

http://www.tarhauskielto.fi

---

[1] Facebook-tapahtuma: http://www.facebook.com/event.php?eid=307269707827
[2] Facebook-ryhmä "Turkistarhaus historiaan": http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=347575674516&ref=ts
[3] Maataloustuotteiden markkinoinnin ja tuotannon kehittäminen avustettavat hankkeet vuonna 2010: http://www.mmm.fi/attachments/maatalous/tuet/menekinedistamistoimet/5mEWJedTf/Avustettavat_hankkeet_2010.pdf

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,