Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tulevat sukupolvet jätettiin ydinvoimapäätöksessä ilman ääntä

Tulevat sukupolvet jätettiin ydinvoimapäätöksessä ilman ääntä

Luonto-Liitto on tyrmistynyt eduskunnan periaatepäätöksestä ydinvoiman lisärakentamiseksi. Kyse on nykyisen eduskunnan ehkä tärkeimmästä lapsiin ja nuoriin vaikuttavasta poliittisesta päätöksestä.

Luonto-Liitto tiedottaa 1.7.2010

”Eduskunnassa ydinvoiman lisärakentamisen puolesta äänestäneet kansanedustajat toimivat surullisen lyhytnäköisesti ja itsekkäästi. Päätöksellä eduskunta on kiinnittämässä Suomen energiapolitiikkaa seuraavaksi sadaksi vuodeksi umpikujaan ja auringonlaskun teknologiaan sekä jättää haitat tulevien sukupolvien maksettavaksi ilman kunnollisia vakuuksia. Lapsemme tulevat tuskin koskaan antamaan tätä päätöstä anteeksi”, harmittelee Luonto-Liiton puheenjohtaja Mauno Särkkä.

”Onneksi lupa ei yksin vielä tarkoita uusia reaktoreita. Yhtiöillä on tuskin edellytyksiä nykytilanteessa käynnistää rakennushankkeita. Sen sijaan panostukset energiatehokkuustoimiin ja uusiutuviin jatkuvat sekä tekevät ydinvoiman lisärakentamisen aikanaan kannattamattomaksi ja mahdottomaksi. Lopputuloksena on vain paljon melua tyhjästä”, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius arvioi.

Käsillä olevat ydinvoimalat alkaisivat tuottaa sähköä aikaisintaan vuoden 2020 jälkeen ja olisivat käytössä seuraavat 60–80 vuotta. Ydinjätehaudan sulkeminen ja radioaktiivisten voimalaitosten purkaminen jäisi yli sadan vuoden kuluttua elävien sukupolvien harteille. Ydinjäteongelma ulottuu vieläkin pidemmälle, ainakin 100 000 vuoden päähän.

Jos Suomeen rakennetaan Olkiluodon kolmannen reaktorin jälkeen yksikin uusi ydinvoimala, tuottaa Suomi asukasta kohden eniten ydinjätettä maailmassa. Missään maailmassa ei ole käytössä turvallista menetelmää ydinjätteen loppusijoittamiseen.

”On ollut valitettavaa seurata eduskunnan keskustelua ydinvoimasta. Ne ydinvoiman kannattajat, jotka kaikkein voimakkaimmin puhuvat sähköntuotannon päästöttömyydestä, ovat olleet aktiivisemmin vastustamassa kunnianhimoisia päästövähennystavoitteita. Nähtäväksi jää, ovatko nämä kansanedustajat jatkossa valmiita sitoutumaan hiilineutraalin ja ekologisen yhteiskunnan rakentamiseen sekä toimimaan sen puolesta, että Suomesta tulee kansainvälisen ilmastopolitiikan edelläkävijä”, haastaa Stranius.

Ilmastonmuutos ja päästötavoitteiden saavuttaminen on ollut yksi tärkeimmistä ydinvoimaa puoltavista argumenteista. Työ- ja elinkeinomisteriön tilaama VTT:n raportti kertoo kuitenkin, että ydinvoimalla saavutetaan päästövähennyksiä vain miljoona tonnia reaktoria kohti. Tämä tarkoittaa, että lisäydinvoimalla voidaan saavuttaa Suomessa vain 2–3 prosentin päästövähennykset. Ydinvoimalla saavutettavat mahdolliset päästövähennykset voivat toteutua aikaisintaan 2020-luvun alkupuolella. Ilmastokriisiin vastaaminen edellyttää päästöjen nopeampaa vähentämistä.

”Ydinvoima on esimerkki siitä, kuinka tärkeää olisi, että nuoret voisivat olla mukana päättämässä asioista, joiden kanssa he joutuvat kuitenkin viime kädessä tulevaisuudessa elämään. Tuleville sukupolville tulisikin saada ääni päätöksenteossa esimekiksi kirjaamalla tämä oikeus perustuslakiin”, linjaa puheenjohtaja Mauno Särkkä.

Leo Stranius, Luonto-Liiton pääsihteeri,

Mauno Särkkä, Luonto-Liiton puheenjohtaja,