Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tulevana viikonloppuna käännetään kevät kesäksi

Tulevana viikonloppuna käännetään kevät kesäksi

Luonto-Liiton Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään merkkejä tänä vuonna viimeistä kertaa ensi viikonloppuna, 5.-6.6. Seuranta on innoittanut kevään kuluessa luonnonhavainnointiin lähes tuhat suomalaista, joilta on saatu jo lähemmäs 10 000 havaintoa.

Luonto-Liitto tiedottaa 3.6.2010

Tänä vuonna kevät alkoi varovasti, mutta edetessään teki sen suurin harppauksin. Lintujen muutto oli maaliskuussa hiukan myöhässä, vaikka hyvin aikaisia yksilöitä tavattiin pitkin etelärannikkoa. Useat linnut tuntuvat kuitenkin saapuvan vuosi vuodelta aikaisemmin. Peippojen päämuutto olikin nyt reilusti viime vuotta varhaisempi.

Kasvien osalta kevät on ollut myöhässä, ja esimerkiksi oravanmarja ei ole vieläkään aloittanut kunnolla kukintaansa. Toisaalta käenkaalin kukista tehtiin toukokuun hellejakson ansiosta havaintoja yli viikon tavanomaista aiemmin.

Viime vuoteen verrattuna selvästi vähemmän havaintoja on tähän mennessä annettu laulujoutsenista, naurulokeista ja mantukimalaisista. Kasveista taas sekä sini- että valkovuokkojen on havaittu peittävän yhä harvempia lehtoja. Kevään voittajalta vaikuttaa nokkosperhonen, joka on nähty liihottelemassa huomattavasti useammin kuin viime vuonna. Myös vaskitsoja on tänä vuonna ilmoitettu enemmän, kun taas kyitä paljon vähemmän.

”Viimeiseenkin seurantaviikonloppuun kannattaa osallistua! Myöhäiskevään kukkijat ovat kauneimmillaan ja niistä löytää monenmoisia hyönteisvieraita. Nyt on myös hyvä aika kuunnella yölaulajia. Niin, ja Lappiinkin saadaan kesä”, muistuttaa Luonto-Liiton Kevätseuranta-vastaava Titta Lassila.

Luonto-Liiton Kevätseuranta 2010 järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton ja LUMO2010-vuoden kanssa. Vuoden aikana nostetaan esille luonnon monimuotoisuus ja sen merkitys. Havaintoja voi ilmoittaa nyt myös muista kevään tuojista kuin seurannan vakiolajeista. Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat ilmoittaa havaintojaan Luonto-Liittoon internet- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toinen torstai klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon-sivustolle. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

www.kevatseuranta.fi (mm. ohjeet havaintojen lähettämiseen)

Titta Lassila
Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto