Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Kevätseurannassa havainnoitiin muuttolintuja

Kevätseurannassa havainnoitiin muuttolintuja

Ensimmäinen kevätseurantaviikonloppu oli aurinkoinen ja houkutteli ihmiset tarkkailemaan kevään merkkejä.

Luonto-Liitto tiedottaa 17.3.2016

Kevätseurantaviikonloppuna ilmoitettiin erityisesti havaintoja muuttolinnuista, vaikka lintujen muutto onkin esimerkiksi edellistä kevättä myöhemmässä. Viime vuonna ennätyksellisen aikaisessa muuttaneet laulujoutsenet ovat vasta hiljalleen levittäytymässä Suomeen. Muutamia havaintoja saatiin myös kiurusta ja kottaraisesta.

”Laulujoutsenen saapumista on vaikea olla huomaamatta, ja saimmekin eniten havaintoja juuri niistä. Myös muutama töyhtöhyyppähavainto tuli, joskin vähemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Tämä selittyy sillä, että eteläisessäkin Suomessa pellot ovat laajalti vielä lumen peitossa”, Luonto-Liiton kevätseurantavastaava Heikka Marttila-Tornio sanoo.

Aurinkoinen sää houkutteli myös ensimmäiset muurahaiset hereille. Muutamia havaintoja saatiin myös nokkosperhosesta ja kyystä. Vuoden teemalajeista, puista ja pensaista, havaintoja ei vielä saatu, sillä niiden kukinta alkaa myöhemmin keväällä, kun aurinkoa ja lämpöä on riittävästi. Joitain kasvihavaintoja kuitenkin ilmoitettiin, esimerkiksi muutama leskenlehti- ja yksi sinivuokkohavainto kirjattiin Etelä-Suomessa.

”Tähän aikaan havainnot painottuvat luonnollisesti Etelä-Suomeen, sillä pohjoisen ilmat eivät vielä suosi keväisiä lajeja. Ehkä seuraavan kevätseurantaviikonlopun aikana havaintoja Pohjois-Suomestakin alkaa kertyä”, Marttila-Tornio toivoo.

Kevätseurannassa seurataan yli 40 keväisen lajin ilmaantumista ja runsastumista kevään aikana. Lajeja tarkkaillaan kevätseurantaviikonloppuina, joita vietetään joka toinen viikonloppu aina 4.–5.6.2016 saakka. Seuraava seurantaviikonloppu ajoittuu pääsiäiselle 26.–27.3.2016.

Kuka tahansa voi osallistua kevätseurantaan. Havaintojen ilmoittaminen on helpointa kampanjan nettisivuilta www.kevatseuranta.fi löytyvällä lomakkeella. Havainnot kirjataan Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, ja niiden avulla voidaan tutkia kevään etenemistä eri vuosina.

Lapsille löytyy oma kevätseurantamateriaali, jossa tarkkaillaan 13 tutun lajin ilmestymistä.

 

Lisätiedot:

Luonto-Liiton kevätseurantavastaavat

Heikka Marttila-Tornio, heikka.marttila-tornio(at)luontoliitto.fi, puh. 044-3381543

Emilia Hämäläinen, emilia.hamalainen(at)luontoliitto.fi

17.03.2016