Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Suomen kiellettävä metsästysmuistojen maahantuonti

Suomen kiellettävä metsästysmuistojen maahantuonti

Suomen tulisi kieltää kaikkien metsästysmuistojen eli trofeiden maahantuonti ja tukea Euroopan laajuista tuontikieltoa. Trofeemetsästys ylläpitää villieläinten hyväksikäyttöä ja laitonta kauppaa.
Suomen kiellettävä metsästysmuistojen maahantuonti

Kuva: Ian Michler

Monet trofeiden takia metsästetyt lajit, kuten leijona, kärsivät merkittävästä populaatiokoon kutistumisesta. Joidenkin lajien, kuten sarvikuonon osalta koko lajin tulevaisuus on vaakalaudalla.

Trofeemetsästysbisnekseen kytkeytyy myös villieläinten kasvatusta, eläinten laitonta luukauppaa ja luonnonsuojeluksi naamioitua hoivaturismia. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa kasvatetaan kymmenillä tiloilla noin 6000–8000 petoeläintä trofeemetsästäjien tapettavaksi.

”Luonnon- tai lajinsuojelullisesta näkökulmasta ihmisen kasvattamilla eläimillä ei kuitenkaan ole mitään arvoa”, sanoo Trofeeton EU-työryhmän puheenjohtaja Birgitta Wahlberg. Kasvatustoiminta on leviämässä Etelä-Afrikasta myös muihin Afrikan maihin.

”Trofeiden tuontikielto Suomessa ja EU:ssa olisi saatava mahdollisimman pian voimaan, sillä se vaikuttaisi suoraan trofeemetsästyksen kysyntään. Suurin osa metsästäjistä tulee kohdemaiden ulkopuolelta, myös Suomesta”, painottaa vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä Animaliasta.

Ranska on jo kieltänyt leijonatrofeiden ja Australia leijona- ja sarvikuonotrofeiden maahantuonnin. Lisäksi Finnair ja monet muut lentoyhtiöt eivät enää kuljeta lennoillaan trofeita.

”Trofeemetsästystä ei voi kestävästi perustella kansantaloudellisesta näkökulmasta. Toiminta kattaa esimerkiksi Etelä-Afrikan maan bruttokansantuotteesta vain noin prosentin ja koko turismin tuomista tuloista alle kaksi prosenttia”, sanoo vs. toiminnanjohtaja Tuulia Syvänen Luonto-Liitosta.

EU:n eläinsuojelujärjestöjen kattojärjestö Eurogroup for Animals on laatinut aiemmin tänä vuonna avoimen kirjeen kaikille EU:n jäsenvaltioiden ympäristöministereille villieläintrofeiden maahantuonnin kieltämiseksi EU:ssa. Suomesta kirjeen ovat allekirjoittaneet Animalia, Luonto-Liitto ja SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto sekä järjestöjen perustama yhteistyöryhmä Trofeeton EU -työryhmä.

Eduskunnan eläinsuojeluryhmä ja Trofeeton EU -työryhmä järjestävät keskiviikkona 11.5. klo 14.30 Etelä-Afrikan trofeemetsästysbisneksestä kertovan Blood Lions -elokuvan esityksen eduskunnan Kansalaisinfossa (Arkadiankatu 3). Tilaisuuden tavoitteena on saada kansanedustajat tukemaan Suomen kansallista trofeiden tuontikieltoa sekä EU:n laajuisen kiellon aikaan saamista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Haastattelut:

Birgitta Wahlberg
puheenjohtaja, Trofeeton EU -työryhmä
VTT (julkisoikeus), vanhempi tutkija
p. 040 5636107
birgitta.wahlberg@abo.fi

Mai Kivelä
toiminnanjohtaja (vs.)
Animalia
p. 050 384 5072
mai.kivela@animalia.fi

Sami Säynevirta
järjestöpäällikkö
Luonto-Liitto
p. 040 560 7303
sami.saynevirta@luontoliitto.fi

Maria Lindqvist
toiminnanjohtaja (vs.)
SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto
p. 050 371 2740
maria.lindqvist@sey.fi

Trofeeton EU on Luonto-Liiton, Animalian sekä SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton vuonna 2014 perustama työryhmä. Trofeeton EU -työryhmän tavoitteena on yhdessä kansainvälisten organisaatioiden kanssa saada Euroopan Unionin alueelle trofeiden tuontikielto. Myös kansalliset kiellot ovat tärkeitä ja niiden kautta viesti toiminnan epäeettisyydestä leviää tehokkaasti. Lue lisää: www.trophyfree.eu

11.05.2016