Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tervapääskyt toivat kesän Etelä-Suomeen

Tervapääskyt toivat kesän Etelä-Suomeen

Vaikka kesä on saapunut maan eteläiseen osaan, pohjoisessa sitä vielä odotellaan.
Tervapääskyt toivat kesän Etelä-Suomeen

Kuva: Mika Bruun / tarsiger.com

Luonto-Liitto tiedottaa 30.5.2013

Kevät on ollut tänä vuonna viikkoja myöhässä, mutta viime viikkoina aikataulua on kurottu vauhdilla umpeen. Tällä hetkellä edetään suunnilleen normaalissa aikataulussa. Koivut ovatkin saaneet lehtensä, kielot ja tuomet kukkivat paikoin runsaina ja myöhäisimmät kevätmuuttajat ovat saapuneet maahamme. Näistä viimeisimpien joukossa taitavalentoiset tervapääskyt.

”Tervapääskyt saapuvat eteläisestä Afrikasta toukokuun loppuvaiheilla. Ne ovat hyönteissyöjiä ja siten odottavat ilman lämpenemistä ja hyönteisten runsastumista. Näitä upeita lintuja voi tavata varmimmin kohottamalla katseensa taivaalle, sillä ne viettävät lähes koko elämänsä lennossa”, kertoo Kevätseuranta-vastaava Jenni Hämäläinen Luonto-Liitosta.

Vaikka etelä- ja keskiosassa maata nautitaan jo lämpimistä kesäpäivistä, kilpaa laulavista linnuista ja runsaina kukkivista kevätkasveista, maan pohjoisosissa kesä on vasta tuloillaan. Kielot ovat ennättäneet kukkimaan Vaasan korkeudelle, käenkaali ja tuomi vastaavasti Oulun tienoille. Yksittäinen tervapääskyhavainto on tehty Rovaniemen korkeudella, mutta suurimmat massat puuttuvat vielä maan pohjoisosissa.

Terminen kevät vaihtuu termiseen kesään, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi yli kymmenen astetta. Sodankylään kesä saapuu noin kuukautta myöhemmin kuin Turkuun. Lisäksi syksy ja talvi saapuvat pohjoiseen noin kuukautta etelää aiemmin. Monia kevätlajeja ei siis ole vielä havaittu koko maassa, joten kevättä seurataan vielä reilun viikon päästä viikonloppuna. Silloin on vuorossa kevään viimeinen seurantaviikonloppu.

Kevään havainnoimista kaikille

Kevätseurannassa kerätään havaintoja 41 vakiolajin lisäksi elottoman luonnon ilmiöistä. Ensihavaintojen lisäksi tarkkaillaan lajien runsastumista. Ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin tahansa. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla (harvalukuinen/runsas) joka toinen viikonloppu, yhteensä seitsemänä viikonloppuna. Seuraava ja samalla kevään viimeinen seurantaviikonloppu on 8.–9.6. Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan verkko- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä, joita voi lähettää 31.7. saakka. Havainnot kootaan Luonnontieteellisen keskusmuseon (LUOMUS) tietokantaan. Niiden avulla voidaan vertailla lajien esiintymistä ja runsautta. Näin muodostuu kokonaiskuva kevään etenemisestä eri puolilla Suomea. Kevään heräämistä on seurattu jo yli 50 vuoden ajan. Tuhansia havaintoja kevään etenemisestä ja keväisten lajien ensiesiintymisestä on kerätty Luonto-Liitossa vuodesta 1961.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa kevään tuloa tarkkaillaan seuraamalla 12 helpon ja tutun lajin saapumista eri puolille Suomea. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Ylen aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä jokaisen seurantaviikonlopun jälkeisenä torstaina klo 7.45. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

Ohjeet havaintojen lähettämiseen ja tiedot seurattavista lajeista löytyvät Kevätseurannan verkkosivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Jenni Hämäläinen

Kevätseuranta-vastaava, Luonto-Liitto