Sijainti: Pääsivu / Ajankohtaista / Tiedotteet / Tervapääsky leviää kohti pohjoista – kevät noin viikon etuajassa

Tervapääsky leviää kohti pohjoista – kevät noin viikon etuajassa

Luonto-Liitto tiedottaa 29.5.2008

Luonto-Liiton kuudentena kevätseurantaviikonloppuna havaittiin, että alkukevään vauhdikas eteneminen on pikkuhiljaa tasoittunut ja havainnoissa edettiin kohti vuosittaisia keskiarvoja. Keskimäärin kevät on tällä hetkellä noin viikon edellä normaalista.

Hyönteissyöjälinnut ovat valtaosin palanneet Suomeen. Niistä yksi myöhäisimpiä on tervapääsky. Se on tällä hetkellä varsin yleinen Etelä-Suomen kaupungeissa, joissa sen kirskuvaa ääntä voi kuulla kattojen yllä. Pohjois-Suomeen tervapääskyt ovat vasta tulossa. Pohjoisimmat havainnot tulivat tällä kertaa Kokkolasta ja Kemistä.

Kielo ei ole vielä missään runsaasti kukassa, mutta havaintoja tuli Tampereen korkeudelle saakka. Kielo on hyvin harvinainen Pohjois-Suomessa, joten sieltä saadut havainnot olisivat erityisen kiinnostavia. Tuomi kukkii eteläisimmässä Suomessa jo yleisesti, mutta Keski-Suomessa kukinta on vasta alkamassa. Pohjoisimmat havainnot tulivat Nivalasta ja Joensuusta.

Koivun lehdet ovat jo suuria eteläisimmässä Suomessa, mutta suurimmassa osassa maata eletään vasta lehtien puhkeamisvaihetta.

Mantukimalaisista saatiin pohjoisimmat havainnot tällä kertaa Suomussalmelta ja Kemistä. Laji näyttää olevan jo yleinen Keski-Suomessa saakka.

Tämän vuoden teemana ovat lepakot. Niitä ei tarvitse välttämättä määrittää lajilleen, vaan kaikki havainnot lentävistä lepakoista ovat kiinnostavia. Lepakko on ainakin rannikkoseudulla jo yleinen saalistaja vähänkään lämpimämpinä öinä. Lepakoiden lisäksi yöllä havaitsee nyt helposti myös yölaulajalintuja, jotka ovat Etelä-Suomessa äänessä.

Kevätseurantaviikonloppuina arvioidaan ensihavaintojen lisäksi lajien runsastumista. Lajirunsautta arvioidaan joka toinen viikonloppu aina kesäkuulle saakka: 15.-16.3, 29.-30.3, 12.-13.4, 26.-27.4, 10.-11.5, 24.-25.5 ja 7.-8.6. Kuka tahansa voi seurata kevättä ja ilmoittaa havaintonsa Luonto-Liittoon internetissä, tekstiviestillä, sähköpostilla tai paperilomakkeella. Havainnot kerätään yhteistyössä Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa, ja YLE:n Aamu-tv kertoo havaintojen perusteella kevään etenemisestä joka toisena torstaina.

Olli Turunen
Luonto-Liitto